Antena Meniu Search
x

Video Copil de 13 ani, în stare gravă după ce o petardă a explodat într-o sticlă. În Neamţ, o tânără s-a trezit cu pocnitoarea în maşină

Dacă vreţi să vă distraţi de Revelion cu petarde şi artificii, gândiţi-vă de două ori înainte!  Aproape zilnic, în camerele de gardă ajung persoane rănite de materialele pirotehnice, mai ales copii. În plus, puteţi primi amendă atât atunci când le cumpăraţi, cât şi dacă le utilizaţi pe străzi sau în parcuri.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 29.12.2023, 19:18

Vezi și

Este perioada în care peste tot se aud zgomote făcut de petarde și pocnitori. O simplă joacă, spun mulţi, care uneori duce la accidente grave. Un adolescent de 13 ani a ajuns în stare gravă la spitalul din Iaşi, după ce o sticlă în care a fost introdus un element pirotehnic s-a spart în zeci de cioburi. 

Copii răniţi grav de petarde

"Copilul avea clar tulburări de vedere, a fost evaluat în urgenţă inclusiv în examen CT, şi internat în clinica de Oftalmologie, unde are nevoie de tratament în continuare, pentru o evoluţie funcţională favorabilă", a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

Şi un alt copil de 9 ani căruia i-a explodat o petardă în mână a fost adus la camera de gardă. Iar în Neamţ, o tânără a tras spaima vieţii şi nu a mai auzit o perioadă, după ce un bărbat i-a aruncat o pocnitoare de dimensiuni mari în maşină.

Pe acelaşi subiect

Pericolele sunt uriaşe de Revelion

"Unul dintre cele mai grave cazuri s-a înregistrat la începutul lunii decembrie, la Iaşi. Un bărbat de 30 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe 75% din corp, după ce a aruncat, din greşeală, o petardă aprinsă peste o canistră cu combustibil. Pentru că aceasta a luat foc şi în zonă se aflau mai mulţi copii, a încercat să stingă flăcările, însă a fost cuprins de ele", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

"Transferat internaţional la un spital din Germania. Fiind vorba de o arsură foarte gravă, evoluţia lui a fost nefavorabilă şi înainte de Crăciun am aflat, din păcate, că el a decedat", spune Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

Medicii, şocaţi de numărul victimelor

Medicii spun că sunt şocaţi de numărul victimelor în această perioadă. "În fiecare an există pacienţi care ajung la spital, atat copii cât şi adulţi, cu leziuni la nivelul feţei. Chiar cu pierderea globului ocular şi a vederii. Traumatisme la nivelul mâinilor, cu pierderea unor degete sau chiar a mâinii", adaugă Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

"Îi atenţionăm, le reamintim copiilor şi adolescenţilor că utilizarea petardelor este o acţiune periculoasă care poate să dea infirmitate pe toată perioada vieţii", subliniază Alina Belu, manager Spitalul de copii Sf. Maria Iași.

Amenzile pot ajunge la 7.500 de lei

Tocmai pentru a preveni astfel de situaţii, poliţiştii din întreaga ţară fac sute de controale, în perioada sărbătorilor. Doar în ultimele zile au confiscat zeci de tone de materiale pirotehnice şi au deschis sute de dosare penale pentru petardele vândute ilegal.

Comercianţii care nu respectă legea, pot fi amendaţi cu până la 7.500 de lei sau pot face închisoare de la trei luni la un an. Şi cei care folosesc aceste materiale pirotehnice în spaţii aglomerate pot fi sancţionaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Copil de 13 ani, în stare gravă după ce o petardă a explodat într-o sticlă. În Neamţ, o tânără s-a trezit cu pocnitoarea în maşină