Video Noaptea de Revelion, coşmarul animalelor. Cum pot fi ajutate animalele de companie să treacă peste trauma bubuiturilor. Unele pot chiar muri
Perioada sărbătorilor înseamnă un coşmar pentru animale, din cauza petardelor şi pocnitorilor lansate în stradă de unii indivizi care cred că doar aşa pot marca Crăciunul şi - în special - Revelionul! Ca să se asigure că sunt bine pregătiţi, aceştia au început să se antreneze încă de luna trecută, însă cele mai puternice bubuituri se vor auzi de Anul Nou. Din nefericire, acestea pot fi fatale atât animalelor care trăiesc pe stradă, dar şi celor de casă.
Ivan are 15 ani şi a fost salvat din stradă în anul 2009. De atunci, îşi petrece toate sărbătorile cu stăpâna sa, Liana. Numai că, pentru patruped, Revelionul continuă să fie un coşmar.
Noaptea de Revelion, coşmarul animalelor
Liana: Îl tot căutam în casă să văd unde e. Se băga în baie şi stătea pe preşul din baie. Bietul de el tremura. Iniţial doar îl calmam eu şi îl ţineam în braţe însă am văzut că pe măsură ce trece timpul şi înaintează în vâstă sperieturile sunt foarte puternice şi nu am vrut să risc să facă infarct.
Între timp, a găsit şi soluţii pentru ca animalul să fie în siguranţă.
- Casă cuprinsă de flăcări în comuna Pipirig din Neamţ. Proprietarul a rămas pe drumuri, după ce s-a jucat cu...
- Ce artificii şi petarde sunt legale în 2023-2024. Pedepsele pentru cei care le folosesc ilegal
- Sentința primită de un sătmărean, după ce a orbit parţial o tânără. Bărbatul a aruncat o petardă care i-a...
Ada Ionescu, medic veterinar: Există diferite medicamente care se pot da cu sau fără reţetă. Cele fără reţetă sunt pe bază de valeriană, muşeţel, iar cele cu reţetă trebuie discutat cu medicul veterinar.
Liana: De trei ani de zile îi iau calmante speciale pentru revelion pentru că am văzut că deja nu mai...îi bate inima foarte tare, se sperie, este traumatizant pentru el deşi stă în casă.
Şocul suferit de animale din cauza bubuiturilor puternice nu este de neglijat.
Tudor Ionescu, instructor educaţie canină: Din frică încearcă să sară gardurile, se rănesc, ajung în stradă, sunt loviţi de maşină. Avem sperietura simplă, avem traume, avem fobii, putem să ajungem chiar la epilepsie.
Proprietară: Sunt efectiv terorizaţi şi nu mai ies afară, preferă să se ţină câte 12h
În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, numărul numărul urgenţelor din spitalele veterinare se dublează.
Iftimie Flavia, medic veterinar: Sunt destul de speriate, traumatizate sau poate chiar să aibă răni datorită petardelor. Un câine a avut o petardă la nivelul feţei şi a avut răni foarte grave datorită exploziei
Totuşi, calmantele pentru animale nu sunt singurele care pot ajuta patrupedele să treacă peste această perioadă.
Cosmina Balint, reporter Observator: Plimbarile lungi de cateva ore in zone necunoscute si o masa copioasa pot fi o varianta prin care stapanii de câini isi pot ajuta animăluţele sa nu se sperie in noaptea de revelion. Asta pentru ca vor fi obosite și nu vor conștientiza pericolele de afară.
O altă variantă este pregătirea psihică a animalelor.
Tudor Ionescu, instructor educaţie canină: Putem întotdeauna să găsim pe internet să punem cu un nivel de sonor care să crească o înregistrare cu focuri de artificii astfel încât să îl obişnuim cu aceste sunete. Putem să ne folosim de distrageri pe bază de miros, mâncarea, câinele are un miros cam de 40 de ori mai puternic decât al nostru şi alocă 60% din capacitatea creierului pentru procesarea mirosurilor
Specialiştii recomandă ca pregătirea animalelor să fie făcută din timp pentru a evita traumele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰