Coronavirusul a schimbat tradiția împărțirii Sfintelor Paști în Vinerea Mare (Video)
Suntem în Vinerea Mare, ziua în care creştinii din întreaga lume se unesc în rugăciune. Speriaţi, confuzi, dar cu credinţă şi speranţă, românii au primit astăzi Sfintele Paşti, după un obicei nou, născut în anul pandemiei.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Sfintele Paști au fost împărțite de preoți și voluntari.
- Aceștia le-au recomandat credincioșilor să stea acasă.
Suntem în Vinerea Mare, ziua în care creştinii din întreaga lume se unesc în rugăciune. Speriaţi, confuzi, dar cu credinţă şi speranţă, românii au primit astăzi Sfintele Paşti, după un obicei nou, născut în anul pandemiei. Preoţi şi voluntari din întreaga ţară au mers din casă în casă şi de la un bloc la altul pentru a împărţi pachete sfinţite. În mod paradoxal, acum, dragostea înseamnă să păstrăm distanţa.
Închiși în case, dar cu inima deschisă, românii au primit cu bucurie Sfintele Paşti. În cel mai greu şi dureros an prin care trece omenirea, trăim tradiţia celei mai mari sărbători a creştinităţii sub semnul pandemiei. Preoţii aduc acasă speranţa mântuirii.
"Sărut mâna, cu mare drag. Bine v-am găsit, v-am adus Sfintele Paşti, binecuvântat la noi la biserică", li se adresează părintele credincioșilor.
În Vinerea Mare, de la primele ore, preoţi şi voluntari au împărţit pâinea sfinţită. Din uşă-n uşă, pe stradă ori în trafic. În Capitală, părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Caşin, a avut şi un îndemn pentru credincioşi. Să descopere puterea rugăciunii de acasă.
Pentru cei care nu sunt acasă s-a găsit o soluţie. Sfintele Paşti sunt lăsate de preoţi şi voluntari chiar la poartă.
"Nu mi-am imaginat vreodată în viaţă că vom trăi clipele acestea. Ne bucurăm în familie, aşa cum putem. Nu trebuie filosofie pentru asta, trebuie să te bucuri aşa, în familie, pentru că asta este esenţial -dragostea şi apropierea în familie este maximă", spun credincioșii.
Un mesaj de încurajare au primit şi cadrele medicale întâlnite, întâmplător, pe traseu: "Vă felicităm, sunteţi în prima linie, suntem alături de dumneavoastră".
"Situaţia e serioasă. Trebuie să respectăm ceea ce ni s-a recomandat. Iar dânşii au nevoie de sufletul nostru ca să-l poată trece dincolo de acest moment greu. Staţi acasă!", spune un medic.
Pungile cu anafură au fost distribuite şi în blocuri, însă după o altă procedură. Un singur reprezentant desemnat de Asociaţia de Proprietari a ridicat pachetele de la voluntari şi le-a împărțit mai departe, vecinilor.
"Administratorul a fost cel care s-a ocupat şi a venit. A avut mănuși și mască", spune un locatar.
Eroii zilei au fost voluntarii. Creştinii care au ales ca, anul acesta, să facă din dragostea pentru semeni o misiune de viaţă.
Credincioşii vor primi Sfintele Paşti şi mâine, în intervalul orar 8 - 17, dar şi în prima zi de Paşte, între ora 6 dimineaţa şi ora 12.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰