Video Cota de siguranţă depăşită la barajul Şomeşul Rece, mii de localnici din zonă notificaţi să plece din case
Au fost momente de panică noaptea trecută în mai multe localităţi din zona de munte a judeţului Cluj. Mii de oameni au fost treziţi din somn de mesaje RO-ALERT prin care erau sfătuiţi să plece din case pentru că nivelul apei de la barajul Şomeşul Rece a trecut peste cota de siguranţă.
Speriaţi, localnicii nu au mai închis un ochi toată noaptea
Duminică seara, puţin după ora 22. La Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj se dă alarma. Râul Someşul Rece, învolburat de apa scursă din Apuseni, creşte în debit şi pune presiune pe barajul amplasat la doar 8 kilometri în amonte de comuna Măguri Răcătau.
Alex Prunean - reporter Observator: "Aseară nivelul apei era atât de mare încât a depăşit cota de siguranţă a barajului, însă cu doar un centimetru. S-a produs chiar şi o deversare peste acele elemente din beton, dar fără a pune satul în pericol"
Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani când apa creşte atât de mult. Motiv pentru care locul a fost împânzit de reprezentanţi ai prefecturii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Szilard Tasnadi: "Am solicitat demararea procedurilor de uzinare, respectiv de deversare controlată la fundul barajului. Ulterior, depăşindu-se deversorul de suprafaţă, am decis că ar fi o soluţie optimă oprirea canalului de la Valea Ierii"
Dar canalul din munte nu a fost oprit imediat. Potrivit celor de la prefectură, reprezentanţii Hidrolelectrica le-au transmis că nu au oameni pe care să îi trimită acolo.
Marius Cătăniciu - director Hidroelectrica Cluj: "Nici nu se poate merge acolo noaptea. Nu era absolut niciun pericol."
Doar că în tot acest timp, apa continua să crească, aşa că s-a luat decizia ca oamenii să fie înştiinţaţi prin RO-ALERT despre un eventual pericol. Era trecut bine de miezul nopţii când mii de localnicii din satele din zonă au fost anunţaţi să se pună la adăpost.
"Pana la două noaptea n-am dormit, că m-am speriat"
"Am mers la marginea apei, ne-am uitat la apă să vedem cum e, si e drept, a crescut un pic"
"Mi-a fost un pic frică de pericolul care putea să apară"
Protocolul nu prevede trimiterea unui nou mesaj atunci când pericolul a trecut, astfel că mulţi au adormit cu gândul la catastrofa care a lovit satul în 1995. Atunci apa a reuşit să treaca peste barajul înalt de 50 de metri şi a măturat totul în cale. În acest moment, pericolul a trecut, dar au fost inundate unele terenuri din apropierea râului, înainte de intrarea în sat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰