Video Panică în județul Cluj. Mii de oameni, treziți din somn de mesaje Ro-Alert: ”Evacuați urgent zona. Pericol de inundații”
A fost panică noaptea trecută în mai multe localităţi din zona de munte a judeţului Cluj. Mii de oameni s-au trezit din somn cu mesaje Ro-Alert, prin care erau îndemnaţi să se pună la adăpost din cauza unei deversări care ar fi urmat să aibă loc la un baraj de acumulare.
Ploile din ultimele zile şi topirea zăpezilor de pe munte au făcut ca nivelul apei pe Someşul Rece, în amonte de Măguri-Răcătău, să crească foarte mult.
Noaptea trecută, apa a crescut atât de mult încât autorităţile au luat măsura ca preventiv să trimită un mesaj prin Ro-Alert prin care oamenii erau îndemnaţi să se pună la adăpost pentru că exista pericolul de inundaţii în cazul în care erau făcute deversări la baraj. Mesajul a fost trimis în jurul orei 1, iar pe timpul nopţii nu au mai primit nicio altă informaţie.
Speriaţi, oamenii au sunat la 112 să ceară informaţii. Au fost peste 100 de apeluri la numărul de urgenţă prin care oamenii întrebau ce anume trebuie să facă, dar nimeni nu i-a lămurit. Barajul are 58 de metri înălţime. În acest moment, pericolul a trecut, dar au fost inundate unele terenuri din apropierea râului, dar înainte de intrarea în sat.
Explicaţiile autorităţilor
Pe parcusul nopții trecute a fost înregistrată o creșere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.
A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.
Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile suberane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scirgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.
Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert către terminalelel mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.
Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță. La fața locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situația privind eventualele modificări care pot să apară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰