Video Cozi uriașe în Constanța, pentru banii oferiți celor care găzduiesc ucraineni. Zeci de oameni stau în frig ca să obțină ajutorul de la stat
Zeci de oameni stau la cozi uriașe în fața Primăriei din Constanța, așteptând să depună documentația necesară ca să poată primi ajutorul oferit de stat, pentru că au găzduit refugiați ucraineni.
Oamenii au înfruntat frigul și s-au așezat la cozi încă de primele ore ale dimineții, ca să depună actele în vederea obținerii acelor bani oferiți de stat pentru închirierea de locuințe refugiaților ucraineni.
Sunt nemulțumiți și spun că este bătaie de joc, deoarece nu s-a găsit o soluție pentru ca aceste documente să fie depuse on-line și să nu mai fie nevoiți să stea în frig. Ei spun că stau lună de lună la aceeași coadă, deoarece documentația trebuie depusă lunar.
Statul plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi
Acum se depun documentele pentru a se primi banii pe luna noiembrie.
- Proiect pilot de prevenire a focarelor de gripă la granița cu Ucraina. Specialiștii italieni colaborează cu...
- Țările din UE ar urma să primească între 5.000 și 10.000 de migranți pe an. Ce propun cehii, aflați la...
- Bilanţ la 8 luni de război: câţi refugiaţi ucraineni au intrat în România si câți au rămas în țară
Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi.
”(1) Pentru persoanele cazate în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private se acordă cheltuieli de masă și cazare în limita a 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile”, se arată în OUG.
Constanța a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina, după București-Ilfov
Constanța este județul care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina, după București-Ilfov, conform informațiilor transmise de IGSU pentru G4Media referitoare la sumele decontate. Totodată, ISU Dobrogea a explicat faptul că ”nu există un buget prestabilit”, iar cheltuielile sunt decontate ”în funcție de solicitările primite din partea operatorilor economici/ persoanelor juridice care au pus la dispoziție spații de cazare aprobate prin hotărârile comitetelor județene pentru situații de urgență”. De asemenea, mai arată ISU Dobrogea, primăriile sunt cele care întocmesc situațiile centralizatoare cu cetățenii ucraineni găzduiți de persoanele fizice, numărul de zile de găzduire și suma solicitată. Din cele 70 de primării din județul Constanța, 32 au în evidență persoane fizice care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor legate de hrănirea și cazarea de urgență. Conform ISU Dobrogea, județul Constanța a decontat până la 31 octombrie, prin 500 de facturi, 13 milioane de euro, din care 9,9 milioane au ajuns la persoane fizice și 3,1 milioane la persoane juridice.
Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt, în această ordine, următoarele județe după Constanța, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare. La polul opus se află preponderent județele din sudul țării, cum ar fi Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman, Ialomița, Buzău, Olt, Giurgiu, dar și Harghita și Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰