Cozi kilometrice în vama Kulata-Promachonas, la intrarea în Grecia. MAE a făcut demersuri de urgență
Sunt cozi kilometrice de mașini, la punctul de trecere a frontierei Promachonas. Sute de români care vor să ajungă în Grecia stau ore întregi în soare, la temperaturi de peste 32 de grade Celsius. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că face demersuri de urgență pe lângă autoritățile elene pentru a se grăbi procedura la graniță.
- Cozi de 12 kilometri la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas
- Timpul de așteptare este de aproximativ șase ore
- Diplomații români, în dialog constant cu omologii greci, pentru rezolvarea situației
Sute de români aşteaptă în autoturisme, de ore întregi, la cozi care se întind pe kilometri, pentru a intra în Grecia.
Procedura la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas se desfășoară greoi, astfel încât traficul este complet blocat pe autostrada care face legătura dintre Bulgaria și Grecia.
Unii oameni au ieșit din mașini și stau în soare, deși temperaturile sunt foarte ridicate, în speranța că uriașa coloană de autoturisme se va pune în mișcare.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, într-un comunicat, că face demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile elene pentru a fluidiza traficul, astfel încât românii să nu mai stea cu orele pe loc.
Precizări de presă MAE referitoare la situația de la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas)
"Ministerul Afacerilor Externe a reluat în regim de urgență demersurile pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât și pe lângă Ambasada Greciei la București, solicitând autorităților elene atât identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare, cât și clarificarea în cel mai scurt timp a statutului punctului de frontieră Makaza.
De asemenea, reprezentanții misiunilor diplomatice ale României la Atena și Sofia, cât și cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autoritățile elene.
Ca și în zilele precedente, reprezentanți ai Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic sunt prezenți în punctul de frontieră pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul.
Potrivit informațiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 6 ore. Aglomerația din punctul de frontieră este generată de faptul că autoritățile elene testează toți cetățenii statelor non-UE.
Ca urmare a demersurilor efectuate de partea română, autoritățile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfășurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile locale ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.
Ministerul Afacerilor Externe continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei menționat și continuă dialogul susținut cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs", a transmis MAE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰