Gospodarii din Mureş au tăiat porcul înainte de Ignat. Bătrânii spun cum va fi iarna după grosimea splinei
Pentru români nu există sărbătoare de iarnă fără carne şi preparate de porc. Mulţi nici n-au mai aşteptat Ignatul ca să taie porcul.
Crăciunul înseamnă miros de cetină, colinde şi cadouri, dar şi mese îmbelşugate. Iar pentru români nu există sărbătoare de iarnă fără carne şi preparate de porc. Mulţi nici n-au mai aşteptat Ignatul ca să taie porcul. Aşa că e deja forfotă mare în gospodăriile de la noi. Doar sacrificarea lui Ghiţă înseamnă şi pomana porcului.
Nici bine n-au cântat cocoşii de dimineaţă că oamenii au sacrificat deja porcul şi fiecare bucată are locul ei bine stabilit. O parte din carne ajunge la congelator, alta va fi folosită la cârnaţi, o parte va fi folosită la untură şi restul sunt oase.
Tot acum, prin partea văii Mureşului, bătrânii satului obişnuiesc să citească starea vremii în funcţie de grosimea splinei porcului. Vom avea o iarnă scurtă, dar grea, spun bătrânii.
Fie că iarna e grea, fie că nu, toată lumea deretică în Voiniceni. Fiecare după puteri! Dar piesa de rezistenţă rămâne tot tochitura din carne de porc. Iar masa trebuie udată înainte de toate cu vin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰