Antena Meniu Search
x

Video Credința trece și prin stomac. Mii de credincioși din Brăila au stat la coadă pentru o porție de sarmale, după ce s-au închinat la moaștele Sf. Nicolae

Peste 800 de mii de români îşi sărbătoresc ziua onomastică astăzi, de Sfântul Nicolae. În Brăila, în schimb, tot oraşul sărbătoreşte. pentru că tot oraşul este sub ocrotirea marelui sfânt. Au fost mii de credincioşi care s-au rugat la moaşte şi mii de sarmale care i-au aşteptat în caserole. Tradiţia populară spune că Sfântul Nicolae obişnuia să facă surprize şi să ofere cadouri pe neaşteptate.  

de Adrian Obreja

la 06.12.2023, 17:46

Vezi și

Mii de oameni au venit să se roage la racla Sfântului Nicolae, din Brăila. După ce au îndurat frigul, au făcut coadă la mâncare. Peste 5.000 de sarmale de post i-au aşteptat la ieşire.

Bucătăreasă-reporter: Făcute cu dragoste, cu credinţă şi cu speranţă de mai bine. 

- Ne arătaţi şi ce se află aici? Vă arătăm! Nu pot să vă trasmit mirosul.

- Câte ore aţi muncit la ele?

Pe acelaşi subiect

- Zile, nu ore! Câte? Trei şi puţine nopţi, acolo.

- Câte persoane aţi lucrat?

- Multe, peste 10.

Credința trece și prin stomac

Femeie: Reţeta, cu multă iubire şi multă trudă şi suflet, ca să iasă mâncarea bună.

Evenimentul s-a transformat în tradiţie, la Brăila. Nici ploaia nu a mai contat pentru cei care voiau să prindă neapărat o porţie.

Femei-reporter: Foarte bune, foarte bune. Bogdea proste. Foarte bune, da.

- Aţi venit special pentru ele?

- Da, exact. Mulţumim.

- Nemaipomenite! Numai bune! S-a meritat, că am stat şi în frig, în ploaie, dar s-a meritat.

- De fiecare dată, în fiecare an, de sfântul ierarh Nicolae se servesc sărmăluţe şi parcă sunt mai bune când sunt mai multe.

În tot acest timp, la raclă, oamenii au format un şir de câţiva zeci de metri. Au venit cu crenguţe de vâsc, pentru noroc şi prosperitate. Timpul de aşteptare a fost şi de peste 30 de minute. Nici cei mici nu au lipsit. Mai mult, moşul le-a lăsat şi cadouri în lăcaşul de cult. ILL cu multi copii 11.00.

Adrian Obreja - reporter Observator: Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă în faţa bisericii în urmă cu două zile. Câteva mii de pelerini s-au rugat până acum la ea şi sunt pelerini la rând, în continuare, şi în acest moment.

Femei: M-am rugat pentru sănătate, pentru sănătatea celor dragi şi nu numai, pentru sănătatea tuturor oamenilor în principiu.

- Pentru linişte sufletească, pentru bunătate, pentru înţelegere, pentru copii, pentru toată lumea.

Şi în Suceava, oamenii şi-au început marea zi de sărbătoare în rugăciune.

Femeie: Sfântul Niculai. Mare, apărătorul nostru care ne dă sănătate multă. Ne bucurăm, ne rugăm pentru familie, pentru copii, să fie sănătoşi.

Adrian Duțuc - preot: Obişnuia să facă daruri secrete. Acest lucru a făcut ca contemporanii lui să-l preţuiască foarte mult, să îi urmeze exemplul.

Tradiţia spune că Sfântul Nicolae era apărătorul marinarilor, al plutaşilor care traversau ape mari sau chiar al hoţilor.

Aurel Prepeliuc - muzeograf: Era considerat un om bun, un ocrotitor al celor slabi, al celor nevolnici. Era îndrăgit mai ales de către femei, de către copii.

Sfântul Nicolae este, totodată, şi deschizătorul sărbătorilor de iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Credința trece și prin stomac. Mii de credincioși din Brăila au stat la coadă pentru o porție de sarmale, după ce s-au închinat la moaștele Sf. Nicolae