Când vine Moş Nicolae în 2023, conform tradiţiei. Lasă în ghetuţe daruri sau nuieluşe
Magia Sărbătorilor începe în noaptea când Moş Nicolae se furişează şi lasă primele cadouri copiilor. Pe 6 decembrie este prăznuit Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendar, Sfântul Ierarh Nicolae este aşteptat în fiecare an pe data de 6 decembrie. Aproape 800 de mii de români își sărbătoresc în fiecare an onomastica.
Tradiţia spune ca Moş Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2023
În tradițiile populare se spune că aceasta este ziua în care vine cu adevărat iarna, pentru că din barba moșului Nicolae se scutură zăpada şi începe să ningă. Tot așa se spune că, dacă ninge Moș Nicolae îmbătrânește. Iar dacă nu, moșul întinerește.
Moş Nicolae lasă nuieluşe în ghetuţele celor care nu au fost cuminţi
- Urări de Sfântul Nicolae 2023. Mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 6 decembrie
- Ce sunt cadourile-experienţă şi cât costă un astfel de "răsfăţ". Ofertele sunt pentru toate gusturile
- Ce aduce Moş Nicolae. Tradiţii de Sf. Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie
- "M-a luat prin surprindere". Moş Nicolae a furat startul într-un cătun din Harghita. Copiii i-au recitat poezii...
Pentru milioane de copii din România, seara de 5 decembrie este cu siguranţă una cu totul şi cu totul specială. La fel şi dimineaţa de 6 decembrie. E ziua lui Moş Nicolae. Ziua cadourilor din ghetuţe pentru copiii cuminţi şi a nuieluşelor pentru cei care au mai făcut câte o boacănă pe ici, pe colo.
Sf. Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, este ocrotitorul copiilor
Pe 6 decembrie este prăznuit Sfantul Nicolae,arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli. Totodată sfântul este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Minunile Sfântului Nicolae
Se spune că Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. El a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul în cetatea Mirei.
Cea mai cunoscută este minunea cu acel bărbat care avea trei fete şi care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns într-o situaţie economică delicată. Soluţia ieşirii din această situaţie era să-şi ofere fetele spre desfrânare. Se spune că seara, ori de câte ori gândul acesta îi revenea omului respectiv, Sfântul Nicolae, episcopul locului, arunca, în taină, o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare.
De asemenea, o altă minune consemnează faptul că în vremea împăratului Constantin, trei tineri, cărora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Au fost închişi şi urmau să fie decapitaţi. Dar seara, Sfântul Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi.
Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat. Aproape în toate aceste intervenţii ale Sfântului Nicolae se vede că cei ajutaţi sunt persoane tinere şi probabil din acest motiv Sfântul Nicolae a fost tratat şi cinstit ca un mare ajutător al tinerilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰