Antena Meniu Search
x

Video Cresc amenzile pentru proprietarii câinilor de luptă. Experţii spun că nu-i suficient şi cer controale anuale, inclusiv pentru stăpâni

Proprietarii câinilor periculoşi pot lua amenzi mai mari, dacă îşi lasă animalele nesupravegheate, fără botniţă şi lesă în spaţiul public. Măsura vine ca urmare a atacurilor din ultima perioadă şi a morţii unei femei în Capitală. Nu este suficient, spun specialiştii, care cred că ar fi nevoie de teste anuale pentru câini şi...  stăpâni.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 18.05.2023, 10:44

Vezi și

Localnic: M-aş simţi mult mai în siguranţă dacă s-ar mări aceste amenzi, e un pericol 

Diana a fost muşcată de faţă de un câine agresiv în urmă cu 25 de ani şi consideră că măsurile pentru proprietari trebuie să fie mai drastice. 

Diana​: Nu ştiu dacă i-ar responsabiliza, dar măcar de frica amenzii ei ar lua iniţiativa de a-şi proteja animalele.  

O iniţiativă parlamentară care se află în Senat prevede amenzi mai mari pentru proprietarii de căini agresivi, care nu îşi supraveghează animalele şi îi lasă în spaţiile publice fără botniţă şi lesă. Este vorba de câinii de luptă și atac: pitbulii, rottweillerii, dogii argentinieni, mastifii, ciobăneştii caucazieni sau cei din rasa cane corso. 

Pe acelaşi subiect

Amenda minimă va creşte de la 100 la 500 de lei, iar amenda maximă de la 3.000 la 5.000 de lei. Experţii din domeniu spun că nu este suficient. Ar fi nevoie şi de test anual.

Tudor-Tim Ionescu, expert protecţia animalelor: Există un test de sociabilitate şi de aptitudini canine al Asociaţiei Chinologice Române, care testează exact aceste lucruri, gradul de sociabilitate al câinelui şi gradul de control al conductorului, al stăpânului faţă de câine

În plus, ordonanaţa ar trebui să actualizeze care sunt rasele periculoase în România.

Tudor-Tim Ionescu, expert protecţia animalelor: Există rase care sunt foarte prezente în spaţiul public, dar care nu sunt în această ordonanţă ciobăneşti de Asia Centrală, sunt nişte câini la 60 de kilograme care cu o muşcătură pot să sfarme piciorul unei persoane, dar acei câini nu sunt încadraţi în Ordonanţa 55 deci nu s-ar încadra în aceste obligativităţi de botniţă, de lesă. Kangalul, un alt câine. 

Proiectul de lege s-ar putea concretiza cel mai mai devreme în toamnă

Nicolae Georgescu, deputat: În momentul în care se vor face publice aceste amenzi mult mai mari cred că atenţia proprietarilor va fi mult mai mare şi atunci responsabilitatea lor va fi direct proporţională

Localnic: Nu, nu amenzile fac totul, că sunt oameni care poate au bani şi nu contează pentru ei o amendă 

Localnic: Dacă ştii că ai câine agresiv, normal, mergi cu el pe stradă îi pui botniţă, ham, tot ce trebuie. 

Asociaţia Chinologică din România are înregistraţi peste 22.600 de câini periculoşi. În primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au dat aproape 1700 de amenzi.  În luna ianuarie, Ana Oros, o bucureşteancă de 43 de ani, a murit după ce a fost atacată brutal de mai mulţi câini, în timp ce alerga în zona Lacului Morii. 

După câteva săptămâni, o altă femeie care ieşise la plimbare pe dig a fost atacată de doi câini de luptă, din rasa Cane Corso. Animalele scăpaseră din curtea stăpânului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Cresc amenzile pentru proprietarii câinilor de luptă. Experţii spun că nu-i suficient şi cer controale anuale, inclusiv pentru stăpâni