Video Un proiect controversat: fără pensie și salariu la stat. Specialiștii spun că astfel sunt încălcate două drepturi constituţionale
Nu unul, ci două drepturi constituţionale încalcă proiectul prin care Guvernul vrea eliminarea cumulului pensie-salariu la stat: dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Specialiştii în Dreptul Muncii spun că, de fapt, Guvernul vrea să facă rost de bani, nu să repare abuzurile.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Se fac economii la buget. Cu orice preţ. Una dintre măsuri este proiectul de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: Proiectul este aproape finalizat, el trebuie să fie în primul rând constituţional.
Specialiştii în Dreptul Muncii spun, însă, că se încalcă nu unul, ci două drepturi constituţionale.
Costel Gîlcă, avocat în Dreptul Muncii: Să declari că nu ai dreptul să lucrezi la stat pentru că ai o pensie este neconstituţional. Sunt două drepturi fundamentale: dreptul la muncă, dreptul la pensie, după ce tu ai cotizat o anumită perioadă de timp.
Profesorul Dan Voiculescu consideră proiectul "o greșeală impardonabilă și o nedreptate monumentală".
"Cazurile de pensionări "abuzive" pot fi rezolvate punctual, prin modificarea unor reglementări speciale privind pensionarea, nu prin interdicții globale care vor afecta specialiști de valoare din Educație, Sănătate, Armată sau Cultură! Reamintesc că în intervalul 2010-2014 interdicția cumulului pensie-salariu, a afectat nume reprezentative din sfera artistică!"
Mai mult, în anul 2012, când a apărut aceeaşi propunere, ideea a fost eliminată chiar cu ajutorul celor de la PNL, aflaţi azi la guvernare.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: Aici este vorba mai mult decât de cumulul pensie-salariu la stat. Prin acest proiect dăm posibilitatea în primul rând oamenilor din sistemul public să muncească opţional dacă vor până la 70 de ani.
Costel Gîlcă, avocat în Dreptul Muncii: În momentul în care tu nu ai dreptul să lucrezi unde vrei tu, libertatea ta ca individ uman este știrbită. O să vină guvernul - guvernul din orice țară, inclusiv din țara noastră - și o să spună: Știi ceva? Du-te dumneata la tăiat de stuf în Delta Dunării ca acolo trebuie să muncești. De ce? Că așa vreau eu". E un început de dictatură".
Şi premierului Florin Cîţu iniţiativa i se pare bună şi precizează că, în urma dezbaterii publice, se va stabili dacă vor fi excepţii sau nu de la lege.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰