Antena Meniu Search
x

Crin Bologa, șeful DNA, anunță că instituția are deficit de personal. Un procuror la 60 de dosare penale, lipsă și de ofițeri de poliție judiciară

Direcția Națională Anticorupție (DNA) funcţionează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal, a anunțat, joi, Crin Bologa, procurorul-șef. "Dacă modificările nocive ale legilor Justiţiei nu vor fi înlăturate de urgenţă va fi foarte greu să ne desfăşurăm activitatea", a punctat magistratul.

De Daniel Murărescu la 25.02.2021, 17:52
Procurorul-șef al DNA
Procurorul-șef al DNA, Crin Nicu Bologa - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Întrebat dacă DNA este pregătit să preia dosarele de la Secţia specială, în cazul desfiinţării acesteia, în condiţiile deficitului de personal, şeful DNA a precizat: "În ceea ce priveşte SIIJ, noi vom putea face faţă volumului de muncă şi avem 60 de dosare la urmărire penală per procuror. Vom putea face faţă şi acestui volum al dosarelor care eventual vor veni la noi de la SIIJ în condiţiile în care ne vom completa schema de personal. Iar ajungem tot la Legislativ şi la Executiv. Noi am solicitat prin procedură de urgenţă modificări legislative care să permite recrutatea de personal la DNA, mai ales de procurori, recrutarea de personal cu o vechime mai redusă decât cea impusă în perioada 2017 – 2020. În prezent DNA răspunde de rezultate, dar nu poate recruta personal, nu poate revoca procurori şi mulţi dintre noi am pierdut şi calitatea de procuror ierarhic superior faţă de toţi procurorii Direcţiei"

Mai mult, Crin Bologa consideră că "sunt necesare modificări legislative ca să putem recruta procurori, procurori nu foarte tineri, cu oarecare experienţă, dar care să aibă dorinţa de a face anchetă, iar după 15-20 de ani în Ministerul Public sunt foarte puţini care mai doresc să vină la DNA". 

Șeful DNA vrea schimbarea procedurii pentru recrutarea de personal - procurori și ofițeri de poliție judiciară

"În anul 2020 am avut un minus de 45 de procurori, ne-am desfăşurat activitatea cu un procent de aproximativ 70% din personal, cel mai mic procent de ocupare a funcţiilor de procurori din Ministerul Public şi din păcate ne îndreptăm spre un procent de 60% (…) Dacă modificările nocive ale legilor Justiţiei nu vor fi înlăturate de urgenţă, dacă nu va fi redusă vechimea necesară pentru a ajunge ca procuror la DNA, dacă nu va fi schimbată şi procedura pentru a ajunge la DNA, noi vrem o procedură ca şi în cazul DIICOT, nu vrem altceva, va fi foarte greu să ne desfăşurăm activitatea", a transmis, joi, Crin Bologa.

Acesta a ecă instituţia a solicitat mărirea schemei de personal cu privire la ofiţeri de poliţie judiciară.

"De asemenea, noi vrem şi am solicitat în permanenţă să ni se mărească schema de personal cu privire la ofiţeri de poliţie judiciară pentru a întări serviciul nostru. Am avut cuprins în Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020 suplimentarea schemei de personal cu 90 de poliţişti, încă nu s-a adoptat o hotărâre de guvern în acest sens, dar acum a fost pus în dezbatere publică şi sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să ne întărim serviciul tehnic cu aducerea unor noi poliţişti în rândul Direcţiei", a mai declarat Bologa.

sursa: news.ro

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Crin Bologa, șeful DNA, anunță că instituția are deficit de personal. Un procuror la 60 de dosare penale, lipsă și de ofițeri de poliție judiciară