Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cristina Tunegaru, interviu pentru Observator: Ceea ce se întâmplă astăzi în educație va avea efecte pe termen lung pentru toată societatea

Continuăm seria interviurilor de final de an şi vedem pe scurt, cum s-a văzut 2020 prin ochii unor oameni cunoscuţi în domeniile în care activează. Astăzi, o voce puternică a sistemului educaţional ne spune ce a fost rău dar şi ce a fost bun în anul care se încheie. Cristina Tunegaru este profesor de limba română şi a susţinut ore online inainte ca învăţământul să fie împins în mediul virtual. 

de Lorena Rădulescu

la 29.12.2020 , 15:04

  • Cristina Tunegaru susține că efectele crizei epidemiologice care a afectat, în acest an, și învățământul se vor vedea abia peste 10 ani.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Cristina Tunegaru: La început, școală s-a închis pur și simplu și nimeni nu a lucrat în online. Sunt foarte mulți copii care în momentul acela, în perioada martie-iunie, au fost lipsiți de educație în totalitate.

Reporter: Ați primit foarte multe mesaje, de la părinți de la copii. Ce vă spuneau? 

Cristina Tunegaru: Este un mesaj pe care nu o să-l uit niciodată și un mesaj care îmi da puterea și mă forțează să mă trezesc dimineața și să mai țin ore online. Ore pentru toți copiii, pentru că în continuare lucrez cu platforma Youtube și mă adresez tuturor copiilor care au nevoie de sprijin în perioada asta. Și mi-a scris la un moment dat o fetiță un mesaj. Mi-a mulțumit că nu am abandonat-o și mi-a spus: "Vă mulțumim că nu ne-ați abandonat". Lucrul acesta m-a responsabilizat foarte mult. 

Vezi și

Reporter: Ce înseamnă 2020 pentru învățământul din România? 

Cristina Tunegaru: Am fost într-o criză educațională și suntem în continuarea într-o criză. Vom vedea efectele pe termen lung, când copiii de pregătitoare, de clasa întâi de acum vor ajunge în clasa a 12-a. Pe mine mă sperie că în perioada aceasta, cifrele abandonului au crescut foarte mult. Ceea ce se întâmplă astăzi în educație va avea efecte pe termen lung pentru toată societatea. Pentru că asta înseamnă că peste 10 ani vom avea o parte din România care este în continuarea condamnată la sărăcie.

Cristina Tunegaru: Învățarea în online este extrem de limitată. Nu putem să facem școală eliminând factorul uman pt că este ceea ce contează cel mai mult pentru un copil, mai ales când este vorba de copii din clasele pregătitoare până în clasa a 8-a. Sunt foarte mulți părinți cu care am discutat și îmi spun că văd transformări, schimbări la copiii lor. Că nu sunt la fel de interesați de școală, că nu sunt la fel de motivați și această este o probleme gravă pe care am sesizat-o încă de la începutul orelor online. Avem o problema de motivație, de motivare a copiilor.

Reporter: Care a fost cel mai dificil moment al acestui an? 

Cristina Tunegaru: Mi-ar fi dificil să aleg un moment. A fost un an dificil cu totul. Cel mai dificil îmi este atunci când mă gândesc la generațiile trecute, la copiii care aveau nevoie de noi la școală. Retrăiesc momentele în care îi ajutam pe copiii de clasa a cincea să scrie și cât de important era să fiu acolo lângă ei, în bancă.

Cristina Tunegaru: Să aveți răbdare și să continuați să participați la ore indiferent cum se realizează ele. Școală trebuie să continue, educația trebuie să continue și îi rog pe părinți: vă rog dragi părinți să fiți aproape de copiii voștri pentru că au nevoie de voi în această perioadă.

Lorena Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cristina Tunegaru, interviu pentru Observator: Ceea ce se întâmplă astăzi în educație va avea efecte pe termen lung pentru toată societatea