Antena Meniu Search
x

Cucuteni, cea mai mare enigmă a României

Una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, Cucuteni are o vechime mai mare decât cea mesopotamiană şi a lăsat în urmă vestigii impresionante.

 Acestea ar putea fi scoase la lumină în peste 1.800 de situri arheologice din România. Civilizația Cucuteni-Tripolie a fost răspândită din sud-estul Transilvaniei, în Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) și în vestul Ucrainei, până la Nipru.

Ea s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 Kmp. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina.

Impresionante sunt lucrările din ceramică pictată ale aceste civilizaţii, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur).

Civilizaţia Cucuteni a avut o evoluţie de aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n, interval temporal aparținând epocii neolitice.

Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție.

sursă: obiectiv.info

dcnews.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cucuteni, cea mai mare enigmă a României