Antena Meniu Search
x

Video Cultura nu e o prioritate pentru români. Cu ce au înlocuit mersul la teatru şi la cinema

La cultură, înapoi! Mergem mai rar la teatru, la cinema sau la muzee decât o făceam înainte de pandemie, arată ultimul Barometru Cultural! Specialiştii spun că n-ar trebui să ne mirăm: centrele culturale se închid unul după altul şi alocăm tot mai puţini bani pentru cultură. Artiştii încearcă singuri soluţii disperate: dacă oamenii nu vin la ei, se duc ei după public.

de Redactia Observator

la 29.10.2023, 20:22

Vezi și

Pandemia ne-a schimbat comportamentul când vine vorba de artă. Nici măcar a şaptea artă, cinematografia, nu mai atrage oamenii în săli. Mulţi aleg un abonament la o platformă de streaming online şi pierd din farmecul experienţei la cinema.

Femeie: La cinematograf nu am fost şi sunt foarte curioasă să văd cum e. De curiozitate o să mă duc.

Carmen Croitoru, directorul Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală: Sunt undeva în România vreo 82 de săli de cinema complete, asta este infinit inadecvat. Şi asta pune o problemă, deşi cinema-ul românesc e cunoscut peste tot. Dacă se iau măsuri şi dacă ne luăm în serios, s-ar putea să refacem legătura dintre beneficiar şi ofertă culturală.

Nici mersul la teatru nu mai e pe rol.

Pe acelaşi subiect

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Dacă vorbim despre teatru, 80% dintre români nu a văzut nicio piesă în ultimul an, iar consumul a scăzut cu 9% faţă de anul 2019. Interesant este însă că bărbaţii merg mai mult la teatru decât femeile.

Reporter: La teatru când ai mers ultima dată?

Tânăr: N-am fost. În clasa a V-a, vă spun sincer!

Femeie: La noi în Câmpulung nu există teatru, în oraţele mari mai mult. Nu am fost niciodată, mi-ar plăcea să merg să experimentez.

Artiştii nu mai aşteaptă ca spectatorii să vină în slile de spectacole. Ci pleacă în căutarea publicului pierdut.

Românii nu dau bani pentru cultură

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional Sibiu: În primul rând, m-am uitat la oameni! La ceea ce înseamnă bucuria, miracolul şi capacitatea de a aduce în locul în care le place. În clipa asta jucăm în 23 de biserici, roată-împrejurul Sibiului şi în Sibiu. În acelaşi timp, toate spaţiile outdoor  au devenit spaţii de joc.

Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER: Din marile centre culturale, grupe de artişti au plecat în zonele mai depărtate de oraş /taie/ Aceasta este soluţia!

Nu mai vizităm nici muzee sau expoziţii de artă. Şi nici cititul nu ne dă afară din casă. Mersul la bibliotecă pentru a împrumuta cărţi a scăzut de la 28% în 2019, la 17% în 2022.

Bărbat: N-am tare citit! Foarte puţin! Pentru că nu mi-a fost tare drag să citesc.

Singurul plus în Barometrul Cultural sunt vizitele la monumente istorice sau situri arheologice. Statisticile arată că românii alocă cei mai puţini bani pentru cultură din bugetul familiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cultura nu e o prioritate pentru români. Cu ce au înlocuit mersul la teatru şi la cinema