Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns Hanul Solacolu o ruină, când putea fi o bijuterie arhitecturală. ”Mai cade câte ceva în fiecare zi. E foarte periculos!”

Ar putea fi o bijuterie, dar e o ruină şi un focar de infecţie. Clădire monument istoric, Hanul Solacolu, din cauza neglijenţei autorităţilor, a devenit atât de şubred încât se poate prăbuşi oricând. De doi ani Primăria Capitalei nu reuşeşte să exproprieze imobilul pentru a-l repara. În timpul ăsta, pietonii fug pe partea cealaltă a drumului ca să nu le cadă clădirea în cap.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.07.2021, 21:33

Vezi și

Construit în urmă cu 160 de ani, hanul Solacolu a ajuns o umbră a ceea ce a fost. După anii 90, clădirea a intrat în grija Primăriei Capitalei. Doar că ani întregi a fost ocupată abuziv de diverse persoane. Proprietarii au obţinut retrocedarea în 2003, când era deja prea târziu. Fără lucrări urgente, în cel mult un an clădirea se face una cu pământul.

Andreea Milea: ”Hanul Solacolu este clădirea monument istoric din care a mai rămas acest zid, peticit şi foarte crăpat. La interior aproape toţi pereţii s-au prăbuşit. De fiecare dată când tramvaiul trece pe aici, clădirea tremură. De teamă, oamenii aleg să meargă pe trotuarul de vis-a-vis”.

Șofer tramvai: ”Avem restricţii, da. Circulăm cu 5 kilometri pe oră”.

Pieton: ”Mai cade câte ceva în fiecare zi. Cade, da, da pentru că mai tremură de la şină. Foarte periculos. Acum am traversat că m-aţi chemat dumneavoastră, dar eu stau aici şi la colţ traversez”.

Pe acelaşi subiect

Proprietarul, nemulțumit de valoarea la care a fost evaluată clădirea

În 2019 clădirea putea intra în posesia primăriei pentru 5,6 milioane de lei. Municipalitatea n-a avut fonduri atunci, iar acum valoarea hanului a scăzut.

Florin Covaci, preşedintele comisie de patrimoniu PMB: ”S-a solicitat o reevaluare şi având în vedere degradarea avansată, costul a fost mai mic. Un cost cu 1,2 milioane de lei mai redus”.

Sumă care nu-l mulţumeşte pe proprietar.

Gheorghe Solacolu, proprietar han: ”Cum ar putea să fie inferior, să fie undeva la 330 de euro pe metru pătrat, ca în Baloteşti. Este total subapreciat. Este o bătaie de joc”.

Consolidarea Hanului Solacolu, extrem de costisitoare

Proiectul de expropriere nu a trecut de votul consilierilor PSD. În plus, primăria ar mai avea nevoie de încă un milion şi jumătate de lei pentru reparaţii. Consolidarea unui singur metru pătrat costă peste 2.000 de euro.

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: ”E o clădire reprezentativă pentru un Bucureşti de secol 19. Lucrările de restaurare sunt foarte complexe. Nu sunt ieftine. Asta e clar!”

Planul e ca hanul să devină centru cultural după reabilitare. Proiectul de expropriere va fi supus din nou la vot, în următoarea şedinţă de consiliu general.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cum a ajuns Hanul Solacolu o ruină, când putea fi o bijuterie arhitecturală. ”Mai cade câte ceva în fiecare zi. E foarte periculos!”