Antena Meniu Search
x

Exclusiv Cum a ajuns în România Agent Orange, "bomba" toxică de lângă București. Dosarul, plimbat cu anii, arma chimică stă nepăzită

"Agent orange", erbicidul transformat de americani în arma chimica războiul din Vietnam, ar fi fost adusă în România, în acte, ca hormoni de creştere pentru animale. Transportul a intrat în România prin Vama Borş, iar destinaţia finală, potrivit surselor Observator, trebuia să fie în Africa de Sud, prin portul Constanţa. Nimeni de la vârful ministerelor nu îşi mai aduce aminte de butoaiele cu substanţe otrăvite care au tot intrat în ţară începând cu anul 2003. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 02.07.2021, 20:43

Vezi și

Lucian Bode, ministrul de Interne: Atâta timp cât acele substanțe sunt depozitate într-o locație păzită, închisă cu sigilii, parchetul consideră că nu este o problemă de siguranță națională sau pentru cetățenii din Bragadiru.

Doar că depozitul nu este locul sigur, imaginat de ministru.

Bianca Iacob, reporter Observator: Nicio schimbare la depozit în ceea ce priveşte paza, n-a fost găsit nici măcar un lacăt care să fie pus pe poartă.

După 5 ani, locuitorii din Bragadiru au aflat de la televizor că sunt vecini cu o bombă chimică. 

Pe acelaşi subiect

Epopeea a început în 2016. Proprietarul halei spune că a închiriat spaţiul unde sunt ţinute substanţele unei firme din Oneşti, iar, după ce s-a deschis ancheta, Parchetul ar fi vrut să îi lase produsele în custodie. 

Proprietarul depozitului: Noi am dat în judecată pe toţi cei implicaţi. Eu sunt doar proprietarul care sunt privat de proprietatea mea. Nu îmi pot folosi proprietatea. Lucrurile trebuie lămurite cu cei care au adus marfa şi cu cei care o ţin blocată prin sigilii de 5 ani şi ceva. Am făcut hârtii şi către procurorul general şi către CSM şi nimeni nu răspunde. 

Peste 170 de tone de substanțe etichetate cu "toxic" ar fi intrat în România

În ţară, potrivit surselor Observator, au ajuns 172 de tone de substanţe chimice etichetate cu toxic, periculos şi inflambil, pe cale terestră. Peste 120 de tone de substanţe chimice şi restul multivitamine pentru uz veterinar. Tirurile ar fi plecat din Germania, au trecut prin cinci vămi, şi ar fi intrat în ţară pe la Borş. Mai departe au ajuns în depozit la Bragadiru. Destinaţia finală trebuia să fie Africa de Sud, trecând prin portul Constanţa. 

Vivian Oancea, suspect în dosar: M-am deplasat în Germania, la firma ****, care a pus pe internet că are de vânzare nişte chimicale. Am încărcat 10 camioane cu produsele respective şi le-am adus aici. Marfa nu prezintă niciun pericol ecologic şi toxicologic.  

În contractul cu firma nemţească, preţul produselor de pe factură este de 55.000 de euro. 

Şeful Poliţiei Române de atunci, Bogdan Despescu, spune că situaţia a fost raportată ierarhic. Doar că niciunul dintre cei doi miniştri de la acea vreme, din guvernul tehnocrat condus de Cioloş, nu mai ştie nimic. 

Petre Tobă, fost ministru de Interne: Sincer, nu îmi amintesc, nu îmi amintesc nici ca speţă, ca să înţelegeţi. 

Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne: Nu a fost discutat acest dosar cât am fost eu la Ministerul de Interne. Nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm ceva.

În primă fază, cazul de la Bragadiru a fost anchetat de procurorii DIICOT

Bianca Iacob, reporter Observator: În 2016, la Parchetul General, un grup de lucru a analizat situaţia de la depozitul din Bragadiru. Doar că dosarul a ajuns la procurorii de la Parchetul Cornetu şi mai apoi la parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov. Procurorul General de la acea vreme, Augustin Lazăr, nu vrea să vorbească despre situaţie pe motiv că acum este doar profesor. 

Implicată este şi partea germană. Ministerul Mediului din Germania a fost anunţat încă de atunci de marfa importată şi s-a hotărât să fie returnată. Doar că substanţele chimice se află în continuare sub sechestru, iar dosarul penal încă în cercetare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Cum a ajuns în România Agent Orange, "bomba" toxică de lângă București. Dosarul, plimbat cu anii, arma chimică stă nepăzită