Antena Meniu Search
x

Video Cum a fost diagnosticat Vlad cu ajutorul inteligenţei artificiale. Noile softuri pot citi în glasul pacienţilor dacă starea lor s-a agravat 

Medicina românească a intrat în era inteligenţei artificială şi doctorii îşi doresc să fie asistaţi de softuri care să le uşureze munca. Inteligenţa artificială pune diagnostice, face planul de tratament şi întreabă ce ne doare. Există chiar softuri care, în funcţie de voce, îşi dau seama dacă starea cardiacilor s-a înrăutăţit. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 03.11.2023, 17:32

Vezi și

Irina Popescu, radiolog: Când trecem radiografia în programul de inteligenţă artificială vedem că ne face şi un pătrăţel unde sunt anomaliile.

Cât costă un sistem de inteliegenţă artificială

Radiologii de la Marie Curie folosesc un soft de inteligenţă artificială pentru a diagnostica fracturile în cazul copiilor cu traumatisme. Softul are acurateţe de peste 90%. Dacă pentru o diagnosticare clasică era nevoie uneori de 4-5 radiografii, acum sunt suficiente doar două. 

Irina Popescu, radiolog: Reducem cantitatea de radiaţii pe care o dăm unui copil.

Pe acelaşi subiect

Sistemul a costat 11.000 de euro pe an, în cadrul unui contract de cinci ani. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Softul de inteligenţă artificială pe care-l folosesc medicii de aici, de la spitalul Marie Curie foloseşte o bază de date conectată la foarte multe spitale din Europa şi America şi are astfel pentru comparaţie câteva sute de milioane de imagini radiologice din toată lumea.

AI-ul poate uşura cu până la 50% munca medicilor. Medicii ortopezi şi-ar dori să aibă un astfel de ajutor. 

Ștefan Gavriliu, șef secție ortopedie Marie Curie: În cadrul scoliozelor care necesită intervenţia chirurgicală, noi suntem mult în urmă din punct de vedere al AI-ului şi trebuie să le facem manual. Eu le desenez pur şi simplu, astea-s desene făcute cu mânuţa mea înainte de operaţie. Dacă aş avea softul respectiv, aş trage doar liniile şi calculele ar fi făcute automat.

Cum a fost diagnosticat Vlad cu ajutorul AI

Vlad a ajuns la spital după ce a fost lovit de o maşină. Are o fractură la mâna dreaptă. 

Vlad Chircan, pacient: Inteligenţa aceasta artificială m-a ajutat foarte mult că nu m-a chinuit să repet de mai multe ori acelaşi proces.

Andreea Chircan, mamă: Medicii îşi pot da seama mult mai repede de diagnosticul pe care să-l pună pacientului. Dacă mă întrebaţi acum 20 de ani, nu ne gândeam la acest lucru.

Unele softuri citesc în vocea pacienţilor dacă starea lor s-a agravat

Un medic de la spitalul Bagdasar Arseni testează chiar un algoritm de inteligenţă artificială care poate citi în glasul cardiacilor dacă starea lor s-a înrăutăţit.

Ştefan Busnatu, cardiolog: Prin utilizarea unei aplicaţii, în anumite zile ale săptămânii dă o notificare pacientului pentru a-şi înregistra vocea. Pentru că la un pacient cu boală de inimă, în funcţie de infecţii, în funcţie de alimentaţia sărată, avem o componentă de supraîncărcare a inimii şi supraîncărcarea asta o afectează şi plămânul care se repercutează în viaţa pacientului şi prin modificarea vocii.

Inteligența artificială este testată si la Spitalul Clinic "Căi Ferate" din Timișoara. Un dermatoscop cu inteligenţă artficială este folosit pentru a depista cancerul de piele.

Medicii care operează robotic, dar şi neurochirurgii folosesc ca o adevărată mână dreaptă inteligenţa artificială, atât înainte cât şi în timpul intervenţiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Cum a fost diagnosticat Vlad cu ajutorul inteligenţei artificiale. Noile softuri pot citi în glasul pacienţilor dacă starea lor s-a agravat