Video Cum a renăscut una din cele mai frumoase bijuterii: "Ultima oară l-am văzut în 2000, o clădire pribegită"
Una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România, Cazinoul din Vatra Dornei, este gata să impresioneze din nou. După aproape patru ani de restaurare, îşi va redeschide porţile toamna aceasta. Înainte de marea inaugurare, Observator vă prezintă imagini spectaculoase din interior.
Considerat primul cazinou oficial de pe teritoriul actual, cel de la Vatra Dornei a fost ridicat în doar trei ani, din 1896 până în 1898, după modelul cazinoului din Baden, Austria. L-a inaugurat chiar împăratul austro-ungar Franz Joseph. Gândit să atragă turişti vienezi la tratament la Vatra Dornei, şi-a făcut datoria. Numărul vizitatorilor a crescut de peste patru ori. Două secole mai târziu, cei care l-au restaurat au fost impresionaţi.
Restaurarea cazinoului din Vatra Dornei a costat aproape cinci milioane de euro
Inna Ostrovsca, arhitect: Clădirea asta a supravieţuit datorită că a fost realizată foarte foarte bine. N-a avut fisuri structurale. Aici, vorbind despre ornamente s-au păstrat cam jumătate şi jumătate au fost reproduse replici după cele originale.
Angela Bertea, reporter Observator: Din ruină acum cazinoul este reabilitat în proporţie de 98%. Mai este foarte puţin până va fi deschis, se lucrează la ultimele detalii, se aşteaptă mobilierul pentru cele cinci săli. Această sală centrală va putea găzdui atât spectacole, piese de teatru, cât şi baluri.
- Cazino fără bani. Constructorii care repară Cazinoul din Constanţa mai au nevoie de 13 milioane de euro pentru...
- Cum a fost prins individul care şi-a atacat verişorul cu o macetă, pe o stradă din Galaţi. Agresorul s-a ascuns...
- În martie spunea că şi-ar "tăia o mână" să scape de păcănele. Opt luni mai târziu, Robert şi-a vândut...
La 78 de ani, Rodica Ulea îşi aduce aminte de Cazinoul în care era şi Biblioteca stațiunii. A lucrat acolo, iar astăzi a mers să vadă cu ochii ei cum revine la viaţă clădirea care adăpostea pe vremuri o comoară - peste 30.000 de volume.
Rodica Ulea, fostă bibliotecară: Ghişeu de lemn până aici, cu sticlă deasupra, aici erau rafturile cu cărţi. Turiştii, cei care veneau, nu mergeau direct la cărţi, sub acel ghişeu din lemn erau sertăraşe cu toate cărţile înregistrate pe autori, în ordine alfabetică, foarte uşor de găsit şi fiecare îşi alegea autorul, cartea.
Bijuteria de secol 19 a avut mult de suferit după Revoluţie. Cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar proiectul de restaurare a început după ani în au curs petiţiile publice pentru salvarea construcţiei. Localnicii jubilează - speră că renăscut, simbolul oraşului va readuce vremurile prospere la Vatra Dornei.
Localnică: Ultima oară l-am văzut în 2000, când am plecat de aici, o clădire pribegită. Din copilărie era aranjată, erau jocuri de table, de remy, a fost cinematograf în interior, acum mă gândesc că o să fie perfect.
Cazinoul din Vatra Dornei îşi va redeschide porţile pe 28 noiembrie
Petrică Ariciuc, consilier Agenția Naționala a Zonei Montane: Va fi o zonă foarte bună pentru expoziţii, pentru seminarii, pentru conferinţe şi Vatra Dornei va putea redeveni un pol al turismului să zicem aşa de afaceri. După cum vedeţi arată, este o bijuterie. A renăscut.
Restaurarea cazinoului din Vatra Dornei a costat aproape cinci milioane de euro şi a fost plătită cu fonduri europene.
Ciprian Muscă, consilier Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: În curtea din spate păşteau vacile, iar în clădire era instalată vegetaţia, erau pereţi dărâmaţi, practic aşa cum dădea şi expertiza clădirea era într-un stadiu de precolaps sau de prăbuşire.
Cazinoul din Vatra Dornei îşi va redeschide porţile pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰