Antena Meniu Search
x

Video Cum a "reparat" Poliţia Română afişul în care un infractor avea tenul mai închis decât victima, după acuzaţiile de rasism

Poliţia Română a fost reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. A postat pe Facebook un afiş de campanie în care infractorul are tenul mai închis la culoare decât victima. Un grup de părinţi consideră afișul rasist. Se teme că i-ar putea încuraja pe copii să gândească la fel. 

de Redactia Observator

la 09.10.2022, 19:26

Vezi și

Afişul care a stârnit controverse face parte dintr-o campanie care îi avertizează pe copii să fie atenţi cu cine se împrietenesc pe reţelele de socializare. Mai mulţi părinţi au considerat că posterul nu este în niciun caz educativ. "M-am sfătuit înainte cu un jurist. Am făcut o plângere pe Articolul 15 la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acel afiș o să meargă în școli", spune Daniela Tarnovschi, părinte.

Val de reacții după afișul "rasist" al Poliției Române

De altfel, postarea a strâns numeroase comentarii ale unor români revoltaţi: "Și pentru desenul acesta s-au încasat și bani? Concediați graficianul". "Afișul este extrem de neinspirat, ca să nu spun rasist". "Ce desen e ăla? Asta e Poliția Română?! Infractorii sunt "colorați" și ăia buni, blonzi și inocenți?"

Potrivit unor surse din Poliție, ilustrațiile nu aparțin instituției, ci au fost create de elevii unui liceu de artă. Nu toţi acuză poliţia. "Respectivele desene sunt niște desene artistice, nu le percep ca fiind cu tentă discriminatorie și nu mi se pare nimic cu afișul respectiv", este de părere un român.

Pe acelaşi subiect

"Cu siguranță nu a avut ca scop promovarea discriminării sau diferențierii pe criterii de rasă sau culoare. Această postare a stârnit o serie de reacții acide în rândul internauților, siderați de faptul că tocmai o instituție care trebuie să promoveze egalitatea și nediscriminarea a postat o asemenea imagine", a declarat Marius Iconaru, sindicatul Europol.

"Prin educația noastră suntem, în general, tributarii unor stereotipuri. Și stereotipul acesta încă își mai face simțită prezența. El ar putea întări oarecum prejudecățile pe care noi, în general, prin educația în familie, în societate chiar și în școală le inducem prin asemenea imagini", a precizat Adrian Dan, sociolog Universitatea București.

Poliția Română a schimbat afișul campaniei

La scurt timp după criticile apărute pe internet, Poliția Română a schimbat afișul de campanie. Tenul personajului negativ a fost ... albit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Cum a "reparat" Poliţia Română afişul în care un infractor avea tenul mai închis decât victima, după acuzaţiile de rasism