Antena Meniu Search
x

Video Cum ar putea arde istoria României: instalaţiile electrice din muzee sunt vechi de peste 60 de ani şi au devenit bombe cu ceas

Instalaţiile electrice din majoritatea muzeelor sunt adevărate bombe cu ceas. Nu mai departe de duminică, un incendiu a izbucnit la Muzeul Naţional de Artă din Capitală după un scurtcircuit. Autorităţile spun că nu sunt bani pentru modernizarea sistemelor de iluminat, deşi unele sunt mai vechi de 60 de ani. Aşa că managerii fac ce pot, înlocuiesc becurile cu incandescenţă şi neoanele cu unele mai sigure, de tip led. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 30.11.2022, 08:06

Vezi și

Sistemul electric al Palatului Regal, care găzduieşte Muzeul Naţional de Istorie a României, are deja o jumătate de secol. 

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director Muzeul Naţional de Istorie a României: Trebuie să recunosc deschis că niciodată nu au fost bani suficienţi pentru o operaţiune de refacere a instalaţiei electrice.

În 2002, au început lucrări de modernizare a clădirii, inclusiv a instalaţiei de curent, numai că proiectul a fost oprit. Aşa că, singura soluţie rămâne verificarea periodică a sistemului.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director Muzeul Naţional de Istorie a României: Ca să nu avem surprize, controlăm orice nou consumator care este branşat la reţea. Este complet interzis prin regulament să se aducă consumatori neautorizaţi în clădire.

Pe acelaşi subiect

Orice suprasolicitare ar putea distruge file întregi de istorie.

Andreea Milea, reporter Observator: Muzeul Naţional de Istorie are peste 30.000 mp şi mai bine de 18 milioane de obiecte de patrimoniu şi tezaur. Nu este de mirare că tot ce este aici valorează mai mult decât unele institutiiale statului precum Căile Ferate Române.

Ministerul Culturii a alocat 6,5 milioane de euro Muzeului Ţăranului Român

Ministerul Culturii a alocat 6,5 milioane de euro Muzeului Ţăranului Român pentru reabilitarea în întregime a unui singur corp de clădire. În rest, banii vin cu ţârâita. Nici pentru verificarea instalaţiilor învechite nu sunt fonduri.

Adrian Petrechescu, director Muzeul Ţăranului Român: Pe unele facem doar verificări. Nu avem mentenanţă permanentă lunară pentru că bugetul ar depăşi cu mult. E o clădire foarte mare.

Până acum, directorii de muzee s-au îngrijit mai mult să facă economie la curent. Mulţi dintre ei au redus costurile la jumătate, după ce au înlocuit becurile vechi cu unele led.

Rareş Dina, director administrativ Muzeul Satului: Instalaţia electrică este una veche însă anul acesta am introdus pana acum becuri led cu senzori de miscare pe toată suprafaţa clădirii multifuncţionale. Undeva la 10.000 de lei pentru achizitia cu becuri led.

La cele 9 muzee din subordinea Primăriei Capitalei toate sistemele funcţionează pe leduri.

Adrian Majuru, Muzeul Municipiului Bucureşti: Toate sunt înlocuite. Este lumina rece, chiar si in zonele de expozitie şi evident sunt becuri led. Este evident mai rentabil si in privinta securizării pentru că sunt mai sigure.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director Muzeul Naţional de Istorie a României​: Pe de-o parte, a scăzut consumul de energie electrică iar pe de altă parte, au scăzut şi cheltuielile legate de întreţinerea sistemului pt că înainte schimbam sute de becuri în fiecare lună.

Primăria Capitalei urmează să schimbe sistemul electric şi să consolideze Muzeul Gheorghe Tătărăscu. Lucrările vor costa 24 de milioane de lei şi vor dura 2 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cum ar putea arde istoria României: instalaţiile electrice din muzee sunt vechi de peste 60 de ani şi au devenit bombe cu ceas