Video Cum arată astăzi mormântul celui care a scris imnul României. Piatra funerară a lui Andrei Mureşanu se degradează pe zi ce trece
Mormântul celui care a scris versurile imnului de stat al României a ajuns în paragină. Monumentul lui Andrei Mureșanu de la Braşov are bordurile crăpate, iar pavajul aleii din apropiere este compromis. În plus, monumentul nu e pe harta niciunui traseu turistic oficial, chiar daca e ridicat în inima Braşovului istoric.
Centrul Istoric al Brașovului, cimitirul Groaveri. La doi pași de Poarta Schei ori Turnul Ecaterinei, chiar lângă gardul cimitirului, vizibil din stradă este monumentul funerar al lui Andrei Mureșanu.
Bordurile sunt crăpate în mai multe locuri și, cu toate că pe mormânt sunt flori în culorile drapelului național al României, trotuarul din apropierea monumentului funerar s-a transformat într-o adevărată capcană.
Cine a fost Andrei Mureşan
Andrei Mureșanu s-a stabilit la Brașov în 1838, la vârsta de 22 de ani. A fost unul dintre revoluționarii din 1848, iar poezia sa "Un răsunet" s-a transformat mai târziu în imnul de stat al României. Manuscrisul operei este păstrat și astăzi la Muzeul Casa Mureșenilor, din Brașov.
"Este o personalitate care merită toată admiraţia şi toată recunoştinţa noastră, atât pentru... în primul rând pentru imnul de stat al României, cât şi pentru toată activitatea pe care el a dus-o în slujba neamului românesc", ne spune Marinela Barna, muzeograf.
Oficialii parohiei care administrează cimitirul consideră că mormântul nu este în stare de degradare. Spun, însă, că se vor ocupa de repararea bordurilor și a aleilor. Interzis în timpul regimului comunist, "Deșteaptă-te, române" a fost ales ca imn naţional al României după Revoluţia din decembrie 1989.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰