Video Cum arată noile scannere de bagaje de mână. Aeroporturile din România unde poţi intra în avion cu sticluţe de peste 100 ml
Scăpăm de stresul vacanţelor: sticla cu apă de la controlul de securitate. Tot mai multe aeroporturi din Europa instalează scannere performante şi cu ajutorul lor regula celor 100 de mililitri de lichid dispare. Echipamentul există, deja, la Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu. La Otopeni, cel mai mare aeroport din ţară, sistemul ar urma să ajung abia la sfârşitul anului.
18 milioane de euro costă scannerele care vor schimba regulile la controlul de securitate din aeroporturile Băneasa şi Otopeni.
Fără limita de 100 ml la sticluţele din bagajul de mână
"Până la finalul anului, dacă vom avea un zbor programat pe Aeroportul din Otopeni, vom veni la securitate cu geanta de mână, însă ne vom lipsi de sticluţele standard de 100 de ml, care ni se impuneau până acum şi vom putea veni inclusiv cu o băutură de acasă", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
Noile scannere seamănă cu o investigaţie făcută la computerul tomograf. Vor detecta toate obiectele din bagaj şi le vor scana tridimensional. Compania Aeroporturi Bucureşti face licitaţii de ani de zile pentru această aparatură care există de mult în Occident.
- Limita de 100 de ml pentru lichide în avion va fi eliminată. Două aeroporturi mari din România au deja scannere...
- Averea de 19 kg, adusă din Turcia de o româncă de 51 de ani, pe Aeroportul Otopeni. A îndesat prada în bagajul...
- O companie a anulat peste 20 de zboruri de pe 6 aeroporturi din România. Cursele care nu vor mai fi reluate din vară
"Compania Aeroporturi Bucureşti operează numai cu fonduri proprii, nu cu fonduri de la bugetul de stat, acesta este unul dintre motivele pentru care prima licitaţie până la urmă a fost închisă, a trebuit oprită pe perioada pandemiei", a declarat Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB.
Trei aeroporturi din ţară au deja scannere
Aeroporturile de la Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova au, deja, scannere care anulează restricţiile pentru lichide. Ele vor fi instalate anul acesta la Sibiu şi Iaşi. Aparatura performantă reduce şi timpul de aşteptare de la controlul de securitate. La Cluj-Napoca, verifică 400 de pasageri pe oră, de patru ori mai mulţi decât vechile scannere.
"Este mult mai rapid. Trecem mult mai repede", zice un pasager. "Au costat aproximativ 16 milioane de lei. 98% a fost asigurat din fonduri europene şi bugetul de stat, Aeroportul a plătit doar 2%. Pe lângă procedura de licitaţie şi termenul de livrare este destul de mare pentru aceste echipamente", spune David Ciceo, director aeroportul Cluj.
"Pe lângă cele şase scannere performante utilizate deja, alte trei aşteaptă să fie instalate până la finalul lunii martie, când lucrările de extindere ale terminalului vor fi încheiate. Şi acestea utilizează tomografia computerizată pentru a analiza interiorul bagajelor şi generează imagini 3D de înaltă fidelitate", arată Alex Prunean, reporter Observator.
Regula de 100 de mililitri a fost introdusă în anul 2006, după ce Poliţia din Marea Britanie a depistat un complot - terorişti care se pregăteau să detoneze explozibil lichid ascuns în sticle de băuturi răcoritoare. Legislaţia europeană s-a modificat odată cu tehnologia, aşa că multe aeroporturi internaţionale folosesc acum scannerele 3D minune. Printre ele, Durham, Amsterdam Schipol şi Roma Fiumicino.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰