Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum arată șantierul viitorului penitenciar de la Berceni. Închisoarea va avea o suprafaţă construită de aproape 80.000 mp şi va fi gata în 5 ani

După două decenii în care închisorile din ţară au ajuns arhipline, România construieşte un penitenciar în care sunt promise condiţii ca în Vest. Acesta se află în comuna Berceni, din judeţul Prahova şi va avea în total o suprafaţă de 94.000 de metri pătraţi. Investiţia se face cu un împrumut de 620 de milioane de lei şi urmează să fie gata în 5 ani. 

de Cristi Georgescu

la 23.08.2024 , 09:25

"Vrem un penitenciar ca afară" - este premiza de la care a pornit proiectul închisorii din Berceni, judeţul Prahova. Realizat la cele mai înalte standarde de cazare pentru deţinuţii din ţara nostră, constucţia depăşeşte orice imaginaţie.   

11 blocuri de detenţie, 9 cu regim închis, 900 spaţii de cazare

Alina Girghiu, ministrul Justiției: Trebuie investit în penitenciare pentru că vorbim de condiţii, nu cazăm animale în penitenciare. Drepturile omului trebuie respectate inclusiv în sistemul penitenciar.

Vezi și

În total, viitorul penitenciar va cuprinde 1.000 de locuri de detenţie, dintre care 100 destinate deţinuţilor clasificaţi la regimul de maximă siguranţă.

Pe acelaşi subiect

Fiecare cameră de detenţie va avea patru metri pătraţi. Printre facilităţi se numără şi: o sală de mese, club activităţi de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, dar şi bibliotecă. 

Investiţia se face cu un împrumut de 620 de milioane de lei

Investiţia de mare anvergură a fost însă una foarte costisitoare.

Alina Girghiu, ministrul Justiției: Sunt finanţate printr-un împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. S-a semnat contractul de execuţie în valoare de peste 620 de milioane de lei.

Cosmina Pandele, edil comuna Berceni: Aici  vorbim despre un interes naţional şi vorbim despre o situaţie care avea nevoie în regim de urgenţă de o rezolvare. 

În ultimele două decenii, numărul deţinuţilor a crescut constant, iar gradul de ocupare a închisorilor a trecut de 100%.

Dan Halchin, director ANP: Primeză criteriul domiciliului şi avem o încărcare semificativă acum pe zona Giurgiu, penitenciarul de acolo are în jur de 1400 de deţinuţi, pe zona Bucureşti, penitenciarul Rahova studiază şi el 1000 de deţinuţi. 

Lucrarile de la penitenciarul Berceni sunt la un procent de 8% ca stadiu de execuţie şi până la finalizare mai sunt aproape 5 ani.

Cristi Georgescu Like
Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Cum arată șantierul viitorului penitenciar de la Berceni. Închisoarea va avea o suprafaţă construită de aproape 80.000 mp şi va fi gata în 5 ani