Video Cum arată vinetele, ardeii sau roşiile care se pot cultiva iarna. Fermierii români se reorientează către legumele hibrid
Schimbările climatice schimba si culturile. Fermierii români se reorientează către soiuri rezistente la frig sau la secetă. Aşa au apărut vinetele, roşiile şi ardeii care se pot cultiva iarna.
Aşa arată legumele rezistente la frig sau la căldură. Sunt vinete, ardei sau roşii care rezistă mai mult, dar au şi forme, gust şi texturi diferite. În plus, le putem cultiva inclusiv în sezonul rece. "Climatul variază, se schimbă de la an la an şi atunci prin lucrări de ameliorare, prin lucrări de incrucişare s-au obţinut aceşti hibrizi care vin cu toleranţe la temperaturile săzute sau cele ridicate din vară", a declarat Andrei, producător de legume hibrid. "Temperaturi scăzute, să nu vă imaginati că inseamnă minus 15 grade. Discutăm de temperaturi exterioare de minus 4, minus 5 grade, iar in solar să avem o temperatură până la limita îngheţului", a declarat George Puica, expert în legumicultură.
Mulţi fermieri români le testează deja
Mulţi fermieri români le testează deja. Au apărut şi substanţe care ajută plantele să reziste mai bine la secetă dar şi la temperaturi scăzute. "Nu suntem singurii care avem geluri la comercializare pentru fermieri. Venim cu un produs special. Acel calciu, bor, sulf pe care îl combinăm cu alt produs care conţine aminoacizi. Vin să facă o corecţie şi să ajute planta chiar în condiţiile acestea târzii", a declarat Ilarian Gheora, producător. Specialiştii spun că deşi sunt modificate genetic, legumele sunt sănătoase. "O schemă de fertilizare corect folosită şi la obiect este la fel de sănătoasă ca un produs obţinut pe o cultură BIO. Prima dată se fac în decursul a doi ani de zile, se fac mai multe loturi demonstrative încercări. Până la urmă se aleg varietăţile care sunt cele mai acomodate cu climatul din România", a declarat George Puica, expert în legumicultură.
Nu doar legumele au fost adaptete schimbărilor climatice, ci si cerealele. În Buzău, fermierii cultivă pe sute de hectare sorg. Este o cultură populară, deoarece este rezistentă la secetă. Poate fi un înlocuitor al făinii de grâu. "Porumbul nu ar fi rezistat ca sorgul. Într-o zi mai călduroasă, frunzele se rupeau la porumb, la acesta rămân frunzele normale", a declarat Marin Daniel, agricultor. "Profităm de o cultură care se pretează în aceste condiţii, dar perioada de secetă fiind foarte mare, lipsa precipitaţiilor", a declarat Marian Catîrcă, agricultor. România are 5% din producţia totală a UE de sorg, în jur de un milion de tone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰