Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum au reuşit doi români să păcălească 400 de norvegieni. Metoda prin care le-au furat banii din conturi

Procurorii DIICOT au efectuat cinci percheziţii în Bucureşti, într-un dosar în care doi români sunt acuzaţi că au înşelat peste 400 de cetăţeni norvegieni, cărora le-au furat banii din conturi folosind o pagină falsă de internet care imita site-ul oficial al Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor din Norvegia, transmite Agerpres

de Redactia Observator

la 12.10.2023 , 12:29

Cum au reuşit doi români să păcălească 400 de norvegieni. Metoda prin care le-au furat banii din conturi Cum au reuşit doi români să păcălească 400 de norvegieni. Metoda prin care le-au furat banii din conturi - Shutterstock

Ancheta în acest caz a demarat la solicitarea autorităţilor norvegiene, în baza unei cereri de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, privind săvârşirea de către membrii unui grup infracţional organizat a infracţiunii de fraudă gravă prevăzută în Codul penal norvegian.

Conform unui comunicat al DIICOT, în Codul penal român aceste fapte au corespondent în infracţiunile de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice şi constituirea unui grup infracţional organizat.

S-a reţinut că autorităţile judiciare din această ţară, la sesizarea Autorităţii Norvegiene pentru Trafic Rutier, au declanşat o anchetă penală pentru fraude săvârşite cu ocazia derulării unor proceduri de reînmatriculare a vehiculelor.

Articolul continuă după reclamă

Cum au reuşit suspecţii să îi înşele pe norvegieni

Pe acelaşi subiect

Din investigaţiile efectuate a rezultat că mai mulţi făptuitori au trimis mesaje de tip SMS persoanelor care au raportat recent transferul dreptului de proprietate asupra unui autovehicul pe site-ul Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor, informându-le că notificarea cu acest conţinut nu a fost înregistrată, fiind necesară accesarea unui hyperlink.

Persoanele care au recepţionat astfel de mesaje şi au urmat instrucţiunile au fost redirecţionate pe o pagină web falsă, cu caracteristici asemănătoare paginii oficiale a Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor. În continuare, având reprezentarea că se află pe un site legitim, victimele şi-au introdus datele de BankID (cheie de identificare folosită de titular pentru logare la Bancă) pe pagina de phishing (falsă) punându-le astfel la dispoziţia făptuitorilor. Aceştia le-au folosit ulterior efectuând tranzacţii din conturile bancare ale victimelor, sumele astfel sustrase fiind utilizate pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii sau transformate în cryptomonedă.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că, în mai multe situaţii, produsele au fost comandate cu livrare/ridicare la puncte easybox din Bucureşti sau alte locaţii din România. Până în prezent, autorităţile norvegiene au identificat peste 400 de cetăţeni din această ţară care au fost înşelaţi prin utilizarea paginii false de internet.

Ce au găsit autorităţile la percheziţii 

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 10 octombrie, au fost identificate şi ridicate mai multe telefoane mobile, sisteme amovibile de stocare a datelor, laptopuri, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost puse în aplicare trei mandate de aducere, iar ulterior audierilor desfăşurate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală doi cetăţeni români, pe numele cărora autorităţile norvegiene au emis mandate europene de arestare, au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus punerea în executare a mandatelor de arestare şi predarea celor doi cetăţeni români către autorităţile judiciare norvegiene. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Cum au reuşit doi români să păcălească 400 de norvegieni. Metoda prin care le-au furat banii din conturi