Antena Meniu Search
x

Video Cum au reușit mai mulți români să-și reducă facturile la energie chiar și cu 90%. "Investeşti mai mult la început şi dup-aia nu ai griji cu costurile"

Valul de scumpiri la energie i-a făcut pe tot mai mulţi români să caute alternative. În ultimii ani, în România au început să se construiască tot mai multe case pasive, care folosesc energia naturală pentru a se încălzi. Acestea sunt un pic mai scumpe de construit decât cele tradiţionalele, dar avantajele pe care le aduc fac să merite cheltuiala. Pe lângă confortul sporit, locuinţele reduc facturile la energie cu până la 90%.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 12.11.2022, 19:47

Vezi și

Proprietar: În casă stau super lejer, că e foarte cald, şi e senzaţia aia că iau ceva pe mine şi mă duc. Nu e chiar aşa. Când ies din casă, de fapt, e frig. 

Famila Coste locuieşte de cinci ani într-o casă pasivă din Cluj-Napoca. Înainte să se mute, cei doi soţi nu ştiau ce beneficii poate aduce o asemenea locuinţă, dar când au aflat, nu au mai stat pe gânduri. Iar avantajele de care se bucură astăzi demonstrează că au făcut o alegere potrivită. 

Iuliana Coste, proprietară: Calitatea aerului pe care îl avem în casă şi îl respirăm. Faptul că nu trebuie să îmi fac griji dimineaţa sau seara despre aerisit, pentru că totdeauna avem un aer proaspăt adus în casă. Temperatura, confortabilă, care e oferită de la soare, iar apoi din ventilaţia cu recuperare de căldură. 

Practic, sistemul de aerisire evacuează aerul uzat, dar păstrează căldura. 

Pe acelaşi subiect

Proprietară: Aici e, cum ar veni, ca şi termostatul, unde umblu la intensitatea ventilaţiei. Avem de la partea de "away", când eşti plecat de acasă poţi să laşi un flux de aer destul de mic să fie schimbat, pentru că nu e necesar, apoi pornim de la "low", "mediu" şi până la "high". 

Alex Prunean, reporter Observator: Un alt element important al unei case pasive este modul în care sunt amplasate ferestrele. Cele mai mari vor fi orientate către sud, pentru ca lumina naturală şi gratis în acelaşi timp să fie captată cât mai mult timp din perioada unei zile, iar pierderile să fie cât mai mici. 

În ultimii ani, casele pasive au devenit tot mai căutate, chiar dacă sunt mai scumpe cu până la 15 la sută faţă de cele tradiţionale. Pe lângă confortul sporit, acestea reduc şi facturile la energie cu până la 90 la sută. 

Bela Barabas, specialist case pasive: O casă pasivă consumă cam de 10 ori mai puţin, aşa să gândiţi. Deci, în loc de 15 litri de benzină, dacă este să mă raportez la maşină, consumă de 1,5. Investeşti mai mult la început şi după aia nu ai griji cu costurile. 

Avantajele caselor pasive: confort și facturi mai mici

O casă pasivă poate fi construită oriunde. Viitorii proprietari sunt însă sfătuiţi să ţină cont de anumite aspecte. 

Szilveszter Szabolcs, arhitect: Să caute un teren bun, care se potriveşte cu casă pasivă sau pentru o casă eficientă energetic, să maximizeze aportul solar, lumina soarelului care vine, să aibă o orientare sudică şi să nu aibă foarte multă umbrire din partea vecinilor. 

Până acum, în Romania, 13 case au primit certificat de case pasive. Alte 17 sunt în construcţie. Arhitecţii spun că şi locuinţele tradiţionale pot deveni case energetice dacă modificările ţin cont de principiile caselor pasive. La final, cheltuielile vor fi mai mici de până la 8 ori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Cum au reușit mai mulți români să-și reducă facturile la energie chiar și cu 90%. "Investeşti mai mult la început şi dup-aia nu ai griji cu costurile"