Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum funcționează "țepele" cu bilete la concert. Victimele sunt ademenite cu oferte de nerefuzat

Sezonul concertelor senzaționale este prilej perfect pentru ţepe cu bilete. Pe reţelele de socializare oamenii sunt ademeniți cu oferte de nerefuzat. Multe sunt paravan pentru infractorii digitali. Mai mulţi români au căzut în capcană chiar pentru concertul ColdPlay de la Bucureşti. Un material din seria "Banii, viaţa, cardurile!" 

de Cristi Popovici

la 12.06.2024 , 20:10

"Mi-a apărut o reclamă, pe care scria că dacă cumperi biletele, ai şi un discount". O tânără din Bucureşti a povestit pentru Observator cum a rămas fără 1.200 de lei după ce a încercat să cumpere două bilete la concertul Coldplay de pe National Arena. 

"Mi-a zis pentru a rezerva cele două bilete să plătesc jumătate din sumă, într-un cont IBAN, prin transfer bancar. Ulterior, printr-un link, trebuia să plătesc diferenţa de sumă, cu cardul", a povestit ea.

În câteva minute, a rămas fără banii plătiţi pe bilete, dar şi-a dat şi informaţiile bancare unor necunoscuţi.

Vezi și

În astfel de situaţii, pericolul este să pierdeţi toate economiile din cont

Pe acelaşi subiect

"Ne trezim doar cu nişte mesaje din partea băncii că am autorizat o tranzacţie de atâţia lei. Şansele de a primi banii înapoi sunt destul de scăzute, tocmai de aceea trebuie să fim atenți când facem plata respectivă", a explicat Alin Becheanu, reprezentantul unei bănci.

Alt concert, altă ţeapă. Un tânăr a dat câteva sute de euro pe bilete găsite pe o reţea socială şi a mers până la Milano pentru a-şi vedea favoriţii pe scenă. 

"Odată ajuns la stadionul San Siro, unde se desfăşura concertul, la scanarea din faţa barierei a codului de bare a biletelor, sistemul a dat eroare şi a apărut că cineva deja intrase cu biletul cu ceva timp înainte. Înseamnă că acel bilet a fost distribuit de mai multe ori în online", a povestit el.

Poliţiştii ne recomandă să cumpărăm din timp bilete şi doar de pe site-uri oficiale

"Avem foarte multe fapte de acest gen, nu doar la noi în ţară, este un trend la nivel european. În cursul anului trecut, pe o foarte bună colaborare cu partenerii din ţări membre UE, am reuşit identificarea şi tragerea la răspundere a unor astfel de autori care au prejudiciat o victimă de la noi!", a declarat un ofiţer de la Direcţia Investigaţii Criminale.

Ofiţerii spun că înşelăciunile bancare şi cele online au explodat odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare. Cele mai noi metode sunt: fraudele cu investiţii, spoofingul, adică apelurile false date în numele unor bănci şi formularele prin care infractorii digitali vă cer datele personale, sub pretextul oferirii unor credite avantajoase.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum funcționează "țepele" cu bilete la concert. Victimele sunt ademenite cu oferte de nerefuzat