Antena Meniu Search
x

Video Cum s-a produs carambolul cu 17 maşini de pe DN1. "Gheaţa neagră", pericolul aproape invizibil de pe şosele

Sfârşit de minivacanţă cu ghinion pentru zeci de familii. 17 maşini, printre care şi o ambulanţă, s-au ciocnit în lanţ duminică dimineaţă la ieşirea din Braşov, pe DN1, pe sensul spre Bucureşti. Carambolul a avut loc din cauza unui fenomen care apare iarna, aşa numita "gheaţă neagră", extrem de periculoasă tocmai pentru că nu poate fi observată uşor, pe șosea. Din fericire nimeni nu a fost rănit. 

De Claudiu Loghin la 04.12.2022, 20:12
Vezi și

Un drum ca de sticlă şi 17 maşini care s-au tamponat, una după alta. S-a întâmplat la ora 8:30 dimineaţă, pe un pod aflat la ieşirea din Braşov. "Printre autoturismele implicate în acest carambol este şi o ambulanţă care se afla în misiune", spune Claudiu Loghin, reporter Observator.

Carambol cu 17 maşini pe DN 1

Avertizat de alţi şoferi aflaţi în trafic, ambulanţierul a reuşit să oprească maşina la timp. A fost lovit însă din spate, de cei care nu au mai apucat să frâneze. "Îmi făceau domnii semn şi am reuşit să opresc. Am oprit - după cum se vede, în bordură - maşina şi din spate au venit două, trei maşini şi m-au luat dânşii", povesteşte Sorin Ţuţu, şoferul ambulanţei. La fel au păţit şi alţi şoferi. "Am lăsat-o încet, dar a venit din spate. A venit, m-a împins", spune unul dintre ei.

Doi oameni au avut nevoie de ajutor pentru a ieşi din maşinile devenite un morman de fiare. Alţi doi au fost evaluaţi de medici la faţa locului. Nimeni nu a ajuns, însă, la spital. Şoferii spun că nu au putut evita impactul pentru că şoseaua era ca un patinoar. "Sticlă! Deci nu puteai să stai în picioare! Au venit şi băieţii de la SMURD, când au coborât din maşină nu puteau să ... Era să cadă!", mărturiseşte Sorin Ţuţu, şoferul ambulanţei. "Polei! Polei era, că de la polei s-au dus toate!", exclamă un şofer. 

Pe acelaşi subiect

Ce este "gheaţa neagră", fenomenul care pune în pericol siguranţa şoferilor

De fapt, pe drum a apărut ceea specialştii numesc "gheaţa neagră", o peliculă fină de polei care se formează pe asfaltul negru şi care nu se vede. Ceea ce o face şi mai periculoasă. "Te surprinde sau îţi dai seama că eşti pe aderenţă foarte mică abia atunci când încerci să faci o manevră, când frânezi sau când tragi de volan. Prea târziu!", explică Titi Aur, expert în condurcere defensivă.

Singura soluţie ar fi, spun specialiştii, să anticipezi atunci când temperaturile sunt apropiate de zero grade. De exemplu, la schimbarea brsucă a vremii, şoseaua rămâne caldă o vreme, iar gheaţa se topeşte. În schimb, pe poduri, cum s-a întâmplat şi în cazul carambolului de pe DN1, situaţia se schimbă. "Bate vântul şi pe dedesubt şi pe deasupra, se răceşte mai repede şi la -1°C...-2°C ajungem să fim în situaţia în care pe şoseaua normală merg pe ud, pe pod intru pe polei", adaugă Titi Aur, expert în condurcere defensivă.

Şoferii dau vina pe autorităţi care nu au intervenit. Reprezentanţii Primăriei Braşov susţin însă că angajaţii firmei de salubrizare au dat cu material antiderapant în zona în care a avut loc accidentul, cu nici trei ore înainte. "S-a intervenit la 6 fără un sfert. De la prima intervenţie nu s-a mai intervenit cu material antiderapant, având în vedere că şi temperaturile erau pozitive în tot oraşul", a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Recomandări pentru şoferi, iarna

Poliţiştii le recomandă şoferilor, ca de obicei, să fie mai atenţi. "Respectaţi regimul legal de viteză, rulaţi cu prudenţă în curbe, la trecerile peste poduri şi în zonele periculoase şi păstraţi o distanţă de siguranţă ceva mai mare ca până acum, faţă de vehicolul din faţă", sfătuieşte Daniel Zontea, purtător de cuvânt IJP Braşov.

Cei care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Decembrie la munte şi se întorc în această seară în Bucureşti, sunt sfătuiţi să aleagă rute alternative pentru DN1.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Cum s-a produs carambolul cu 17 maşini de pe DN1. "Gheaţa neagră", pericolul aproape invizibil de pe şosele