Antena Meniu Search
x

Video Cum se prepară pita de Pecica, pâinea preferată a lui Ceaușescu. A devenit produs recunoscut la nivel european

Pita de Pecica, pâinea preferată a familiei Ceauşescu, a devenit produs recunoscut şi protejat la nivel european. În micuța localitate din județul Arad, reţeta şi modul de preparare se păstrează de zeci de ani. Cand a aflat unul dintre producători a plâns de bucurie. 

de Redactia Observator

la 26.06.2023, 21:44

Vezi și

E sunetul pâinii de Pecica, proaspăt scoasă din cuptor. Din iulie, produsul românesc va fi protejat de Uniunea Europeană. Valeriu este unul dintre producătorii renumiţi din judeţul Arad. A aflat vestea şi s-a emoţionat până la lacrimi. 

Valeriu Țigu, producător: A fost un drum care, până la urmă, a meritat, pentru că am reuşit. Mulţumim lui Dumnezeu şi celor care cred în noi. O treabă care noi, firma noastră, familia noastră a moştenit-o. 

De fiecare dată când cineva îi calcă pragul, Valeriu povesteşte cu pasiune despre rodul muncii sale. 

Valeriu Țigu, producător: Pâinea se spală cu apă pentru ca aburul să meargă la Dumnezeu. Aşa am învăţat de la cei mai bătrâni brutari şi de la bunici. 

Pe acelaşi subiect

Rețetă străveche de preparare a pitei de Pecica

În brutărie, foloseşte acceaşi reţetă străveche: făină din grâu bogat în gluten, apă, drojdie, sare, în cantităţi exacte. Nimic nu s-a schimbat de generaţii, pentru că brutarul s-a încăpăţânat să nu modernizeze procesul de fabricaţie. 

Valeriu Țigu, producător: Aici, la Pecica, ne putem lăuda cu un grâu de o calitate foarte bună, pentru că şi pământul este de această calitate.

Pâinea familiei Țigu, uneori grea de 4 kilograme, e coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradiţional.

Valeriu Țigu, producător: Şi cuptorul îi autentic încă. L-am lăsat aşa făcut din pământ de cărămidă, făcut manual.

În 2008, autorităţile i-au cerut să se alinieze normelor europene, iar asta însemna să-l dărâme. Doi ani s-a luptat în instanță pentru comoara lui şi a câştigat. În 2012 a dus în străinătate pita lui coaptă în cuptorul vechi, iar gustul i-a uimit pe toţi pentru că are o coajă groasă şi crocantă, care ascunde la interior un gust unic în lume. Cu cei zece angajaţi, Valeriu reuşeşte să coacă aproape 1000 de kilograme în fiecare zi. 

Muzeu al pitei, deschis la Pecica

La Pecica a fost construit și un Muzeu al Pitei, unde este pusă în valoare această tradiție seculară de coacere a pâinii de casă. România are, în total, 11 produse alimentare protejate de Uniunea Europeană.

Sunt produse emblematice, ca Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Salata cu icre de ştiucă de Tulcea - toate înregistrate la nivel european de companii sau asociații de producători din România.

Iar de anul acesta România va avea şi primul produs certificat la nivel mondial: Telemeaua de Ibăneşti.

Produse româneşti protejate de Uniunea Europeana

Magiun de Topoloveni

Salam de Sibiu

Telemea de Ibăneşti

Novac afumat din Ţara Bârsei

Scrumbie de Dunăre Afumată

Cârnaţi de Pleşcoi

Telemea de Sibiu

Caşcaval de Săveni

Salată cu icre de ştiucă de Tulcea

Salată tradiţională cu icre de crap

Plăcintă dobrogeană

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Cum se prepară pita de Pecica, pâinea preferată a lui Ceaușescu. A devenit produs recunoscut la nivel european