Video Cât costă "băutura copilăriei" la restaurant. Rețeta simplă care poate fi făcută și în casă
Numărăm pe degete zilele care au mai rămas până la sosirea verii, aşa că luăm în calcul şi cum ne vom răcori în perioada caniculară ce urmează. O propunere de sezon este un pahar răcoritor de socată. Băutura, cu care ne răsfăţau mamele şi bunicile în copilărie, se prepară uşor şi fără mari cheltuieli. Iar dacă vreţi să vă bucuraţi de ea pe terasa unui restaurant, o puteţi găsi în meniurile de sezon.
"Apă, lămâie, zahăr şi florile de soc."
Doar de atât avem nevoie ca să punem pe masă băutura copilăriei. Marinela lucrează într-un restaurant din Craiova, care oferă clienţilor în această perioadă băutura cu gust dulce acrişor.
"Punem prima dată florile de soc, după aceea adăugăm zahărul care este amestecat cu apă, la rândul lui, câteva lămâi tăiate şi adăugate în acest bol şi ... lăsăm la fermentat."
Oricine poate pregăti băutura acasă. E bine să îndepărtaţi tulpinele şi să folosiţi doar florile. Şi, deşi în multe reţete veţi găsi şi drojdie, nu e obligatoriu să o folosiţi.
Cristina Oprea, reporter Observator: "Dacă vă place să experimentaţi arome noi, puteţi reinterpreta reţeta clasică. Prospeţimea mentei sau aroma salcâmului desăvârşesc gustul socatei."
În restaurante, băutura costă între 10 şi 20 de lei.
Oana Bică, antreprenoare: "Ne-am gândit că, dacă tot este sezonul, să facem o surpriză clienţilor noştri şi de fiecare dată ne pregătim cu chestiuni din acestea de sezon.Toată lumea ne spune că este gustul copilăriei, îşi aduc aminte de vacanţele petrecute la bunici, la ţară. Şi asta nu poate decât să ne bucure."
Pentru 5 litri de socată aveţi nevoie un borcan de sticlă incolor de 10 flori mai mari sau 15 mici, două lămâi şi circa 300 de grame de zahăr sau miere. Totul costă cel mult mai mult de 10 lei. Scăpaţi chiar mai ieftin dacă vă culegeţi singuri florile. Dacă nu găsiţi la piaţă.
Dacă e cald și soare afară socata e gata în 2 zile, dacă e înnorat și mai răcoare va dura 3-4 zile. Băutura face minuni pentru sănătate. Specialiştii spun că are propietăţi antiseptice, antibacteriene și antivirale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰