Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Dacă era să auziţi cum urlau animale, sfârşitul lumii a fost". Bilanţul potopului din Galaţi: 7 morţi, 5.500 de locuinţe avariate, 20.000 de oameni afectaţi

Bilanţul morţilor în inundaţiile din judeţul Galaţi a ajuns la şapte. Trupul unui bărbat a fost descoperit ieri plutind pe marginea şoselei din comuna Slobozia Conachi. A fost purtat de viitură aproape 6 kilometri. Şi o persoană dispărută din localitatea Suhurlui a fost confirmată moartă aseară. Apele s-au retras, dar a rămas în urma lor un strat de mâl de jumătate de metru, inclusiv în case.

de Adrian Obreja

la 16.09.2024 , 18:14

"Ce apă. Prăpăd au făcut. Ia uitaţi, oameni buni! Ne-a nenorocit". "Dacă era să auziţi cum urlau animale, nu vă pot spune. Sfârşitul lumii a fost". "Noi nu avem unde sta, nu avem unde dormi", spun localnicii. 

La două zile de la potop, ies la suprafaţă nenorocirile. Trupul unui bărbat dat dispărut în Pechea a fost găsit abia ieri la două localităţi distanţă. A fost purtat de ape 6 kilometri. 

"L-a văzut în boscheţi acolo. Şi m-a chemat "tati, vino că este un om mort" şi când am venit, am dat de dânsul. L-am adus pe apa, în jur de vreo 40 50 de ani", spune un alt localnic. 

Vezi și

Tragedia este cu atât mai mare cu cât sâmbătă şi fratele său şi-a pierdut viaţa. De frică, mai mulţi oameni nu au vrut nici ieri să coboare din podurile locuinţelor. Apele au ajuns în unele zone până la aproape doi metri. Până şi salvatorii au fost în pericol. 

Pe acelaşi subiect

5.500 de locuinţe avariate, 20.000 de oameni au fost afectaţi

Un echipaj de pompieri a fost surprins de viitură noaptea trecută in această maşină. Ei au reuşit să iasă pe geamuri, însă maşina au abandonat-o în locul în care se află în acest moment. 12 ore mai târziu, se vede şi asflaltul. Viitura a trecut, însă, în urma ei rămân sute de gospodării distruse. 

5.500 de locuinţe au fost avariate numai în judeţul Galaţi. 20 de mii de oameni au fost afectaţi. În urma apelor, a rămas un strat gros de mâl care acoperă totul în case. 

"E jalea cea mare. E malul asa şi apa a fost atât. Nu mai am nimic, totul s-a terminat". "Mobila e toată distrusă! Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată pe aici!" "Nu vă daţi jos, acolo staţi!", spun localnicii.

Ca să vă daţi seama cu ce putere a venit apa în noaptea respectivă, gardurile au fost smulse cu tot cu fundaţia din beton îngropată în pământ. 

Cu lacrimi în ochi, localnicii recuperează ce mai pot din noroaie. "Mi-a murit vaca? Doamne, eu o mulgeam şi beam un pahar de lapte. Suntem bătrâni şi era căsuţa curată şi uscată". "Hambarele le-a întors cu spatele în sus în sus, aveam nişte cereale, acum e umplut cu nămol, e otravă. Capra, e moartă într-un coteţ de aici", spun cei doi bătrâni.

În casele oamenilor nu a mai rămas absolut nimic. Totul e distrus, acum bătrânii au rămas neputincioşi, aşezaţi pe un scaun care nu a fost luat de ape şi privesc îngroziţi la ceea ce a mai rămas din curte. 

Oamenii au dormit pe la rude sau vecini. "Uitaţi, aceasta este dezastrul făcut de apă. Într-o zi jumătate, cât a curs apă, ne-a terminat tot. Patul... nu mai avem unde să dormim, lăzi frigorifice, tot, distrus. Sobele de încălzire se dărâmă. Nu mai avem nimic". "S-a stricat tot, e munca de o viaţă. Cu ce s-o mai iau eu de la capăt acum?" "Într-un interval de jumătate de oră a venit apa. În timpul asta, noi am ţinut de poarta asta să nu intre apă mai tare. Nu am avut încotro. I-am dat drumul şi am fugit. Ne-am urcat într-un fânar şi de acolo nu am mai putut să coborâm. A ajuns apa la 2,5 m", spun localnicii. 

Au rămas fără toate bunurile

Pompierii au mai salvat şi ieri animale care au rămas prinse printre puhoaie. După o zi întreagă de chin şi suferinţă, când pe cer a apărut curcubeul, oamenii au privit cu speranţă că ploile nu se vor mai întoarce curând. 

Nu a durat mult, însă, bucuria, căci la lăsarea întunericului, a început iar potopul. Probleme sunt de altfel în întreg judeţul Galaţi. Din aer se observă cel mai bine dezastrul din localitatea Bereşti. Străzile au fost înghiţite de puhoaie şi ici colo se mai ivesc câteva petice de iarbă.

Aseară, în judeţ a ajuns şi Sebastian Burduja. Împreună cu reprezentanţii companiilor de electricitate a făcut bilanţul - iar peste 90% dintre gospodăriile în care nu exista curent, au fost reconectate. Zonele Cudalbi, Vameș și Costachi Negri, dar și stația de transformare Pechea rămân însă în continuare fără curent.

35 de case sunt în situaţia în care nu puteau fi reconectate pentru că exista pericol de incendiu, de electrocutare. Drumul Naţional 24 care duce spre Bârlad a fost închis între localităţile Vârlezi și Craiesti după ce a fost rupt de viitură. 

În judeţul Vaslui, pereţii de pământ ai mai multor case s-au prăbuşit sub puterea viiturii. 

"Când am văzut că vine apa, băiatul a luat televizorul şi buletinele şi am plecat la linie". "Nenorocire, nenorocire a fost. Băieţii am luat şi i-am dus la vecina, i-am aruncat peste gard. Plângeau săracii de rupeau, că nu ştiau ce se întâmplă", a povestit Ionuţ Daniel Neculiţă. 

Aproape 400 de pompieri au intervenit în judeţul Vaslui. Peste 100 de locuinţe sunt afectate în localitatea Epureni, unde pe străzi s-au format cratere uriaşe. Meteorologii au emis o atenţionare de ploi pentru zona Moldovei, unde vor fi precipitaţii şi zilele următoare. Iar codul roşu de inundaţii rămâne în continuare în vigoare pe mai multe râuri. 

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » "Dacă era să auziţi cum urlau animale, sfârşitul lumii a fost". Bilanţul potopului din Galaţi: 7 morţi, 5.500 de locuinţe avariate, 20.000 de oameni afectaţi