Antena Meniu Search
x

Foștii suspecți din dosarul de trafic de minori de la Țăndărei solicită daune de milioane de euro pentru perioada petrecută în arest preventiv

Reţeaua de trafic de copii de la Ţăndărei nu doar că nu a fost destructurată, dar acum cei cercetaţi în dosar cer despăgubiri de milioane de euro de la statul român pentru că au fost închişi fără a li se dovedi vinovăţia. Deşi dădeau ca sigure condamnările suspecţilor, procurorii nu au fost în stare să strângă probe concludente, astfel că judecătorii au decis: faptele nu există.

de Redactia Observator

la 20.08.2020, 21:21

Vezi și
  • Dosarul a fost clasat, după o anchetă de aproape 10 ani.
  • Suspecții erau acuzați că au traficat sute de minori în Marea Britanie.

21 din cei 26 de suspecţi din cazul de trafic de minori de la Ţăndărei cer statului român sume uriaşe de bani. 

Lorena Crețescu, avocată: Daune morale ca urmare a prejudiciului cauzat arestului preventiv de 10 luni. Au suferit un prejudiciu moral prin prisma condiţiilor de detenţie. Au suferit prejudicii şi prin toate comunicatele DIICOT-ului prin care li s-au nominalizat numele. 

Umilinţele suspecţilor trebuie acum plătite de stat. Printre cei care solicită jumătate de milion de euro daune este şi Nelu Stoian, acuzat de procurori că primea sume uriaşe de bani de pe urma minorilor traficaţi în Marea Britanie. 

Lorena Crețescu, avocată: Inculpatul Stoian Nelu a fost judecat timp de 10 ani fără să fi fost în prealabil trimis în judecată de către DIICOT, structura centrală. Vă daţi seama ce prejudiciu a suferit acest om? 

8 aprilie 2010. Sute de mascaţi şi 28 de poliţişti britanici descindeau la 48 de adrese din oraşul Ţăndărei, Ialomiţa. 18 persoane au fost arestate pe loc. Au fost confiscate mitraliere, puşti de vânătoare, bani şi 10 kilograme de aur. Anchetatorii se lăudau că cei 26 de suspecţi trimişi în judecată nu au scăpare. Aveau dovezi că ar fi traficat 181 de minori. 

Nouă ani mai târziu, judecătorii de la Curtea de Apel din Târgu Mureş dădeau decizia finală. Fapta nu există. Poliţiştii din Marea Britanie erau şocaţi. 

Bernie Gravett, ofițer britanic: Asta este sclavie. Sclavie modernă. Cum putea un copil de 3,4,5 ani să îşi dea acordul pentru aşa ceva?

Şi cum putea o instanţă să decidă astfel? Umilinţa procurorilor este acum şi mai mare. Daunele cerute pot ajunge la șapte milioane de euro. 

Lorena Crețescu, avocată: Statul român trebuie să îşi asume şi asemenea erori judiciare. 

Motivarea achitării celor 26 de suspecţi arăta cu degetul spre procurorii antimafia care nu au reuşit, spun judecătorii, să strângă probe suficiente. 

În anul 2010, dosarul Ţăndărei a fost prezentat ca o victorie a colaborării dintre Poliţia română şi britanică. Imaginile cu mascaţii spărgând uşile palatelor din Ţăndărei au făcut înconjurul lumii, de la BBC la Al Jazeera. Este tot ce a mai rămas după zece ani de investigaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Foștii suspecți din dosarul de trafic de minori de la Țăndărei solicită daune de milioane de euro pentru perioada petrecută în arest preventiv