Antena Meniu Search
x

Video De ce este tratat Cătălin Denciu, medicul erou din Piatra Neamț în Belgia

La 5 ani de la Colectiv, salvarea marilor arşi vine tot din străinătate. Medicul Cătălin Denciu a fost transferat în Belgia, unde, o recunosc până şi oficialii, are mai multe şanse decât aici.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 17.11.2020, 19:42

Vezi și
  • Şi familia medicului a insistat pentru transfer.
  • Cu atât mai mult cu cât Cătălin Denciu a studiat în Bruxelles şi ştie bine sistemul medical din Belgia.

Supravieţuitorii din Colectiv sunt revoltaţi: ministrul Sănătăţii a anunţat pe 30 octombrie că mecanismul pentru trimiterea marilor marilor arşi în străinătate a fost simplificat.

11 ore. Atât a durat de la momentul tragediei până când medicul Cătălin Denciu a fost urcat într-un avion militar şi trimis la spitalul "Regina Astrid" din Belgia. Asta deşi de dată asta erau paturi libere pentru mari arşi şi în spitalele de la noi. Culmea însă, chiar ministrul Sănătăţîi recunoaşte că doctorul va fi mai bine tratat în străînătate

Nelu Tătaru: Locuri erau la Iași, la București - Floreasca și Bagdasar-Arsenie- și la Timișoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineața când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală. Complexitatea acestui caz ne-a făcut să decidem transferul în străînătate. Avem specialiști buni. Cred că era un pic mai dificil.

Şi familia medicului a insistat pentru transfer. Cu atât mai mult cu cât Cătălin Denciu a studiat în Bruxelles şi ştie bine sistemul medical din Belgia.

Iar doctorii de acolo au fost de acord să-l primească. România nu are un mecanism funcţional de transfer al marilor arşi.

Şi asta deşi la exact 5 ani de la tragedia din colectiv, pe 30 octombrie, ministrul Sănătăţîi anunţa pe site ul instituţiei pe care o conduce că întră carton citit "s-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străînătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară".

Ordinul nu este însă semnat. A fost pus în deyatere publică în februarie, dar nu a fost aprobat nici acum. Unul din supravieţuitorii din Colectiv e revoltat şi cere demisia ministrului Sănătăţii

Mihai Grecea- supravieţuitor Colectiv: A simţit nevoia să se laude cu ceva că nu prea a făcut nimic pentru arşi, a simţit nevoia să se laude cu acest mecanism. Îi cer demisia pentru că un ministru al sănătăţîi nu are voie să mintă în halul acesta. Dacă era semnat era în Monitorul Oficial şi 2 dacă era semnat ministrul nu avea de ce să intervină personal în transferarea acestui pacient.

Chiar şi specialiştii din sistem cred că medicul Cătălin Denciu are şanse mai mari în belgia decât ar fi avut aici. 

Mircea Ciocan - Sindicat Sănătate: La 80% grad de arsură cred că şansele erau minime în România, din păcate nu suntem pregătiţi nici astăzi pentru acest gen de arsuri.

Iulian Pope - Sindicat Sănătate: Noi avem deficienţe de paturi de specialişti de aparatură de tot ce înseamnă condiţîi pentru mari arşi.

Deficienţe de care toată lumea îşi aminteşte când România trece printr-o altă tragedie. La finalul lunii august la spitalul bgdasar arseni a fost inaugurată o unitate nouă cu 3 paturi pentru mari arşi. Nu a primit încă niciun pacient. Explicaţia e aceeaşi de ani: birocraţia şi delăsarea.

Doctor Florin Bica, Spitalul Bagdasar Arsenie: Primăria, spitalul şi-au încheiat treaba, dar nimeni nu-şi permite să trateze pacienţi într-o unitate care nu a primit aviz sanitar epidemiologic etc adic avizul de la DSP.

Şi avizul a venit, dar după o nouă tragedie, cea de la Neamţ. Chiar şi aşa, România numără acum, în toată ţara 23 de paturi pentru mari arşi, nici un centru construit de la zero dar multe promisiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » De ce este tratat Cătălin Denciu, medicul erou din Piatra Neamț în Belgia