Video De ce nu-și asigură românii locuințele la cutremure sau incendii? Riscă amenzi de la 100 la 500 de lei
Legea ne obligă să ne asigurăm locuințele. Teoretic, doar așa putem fi despăgubiți în caz de inundații, cutremure sau alunecări de teren. Practic, patru din cinci locuințe sunt vulnerabile. De ce nu se înghesuie românii să încheie polițele obligatorii sau facultative?! Pentru că nu îi verifică nimeni, iar în 13 ani nu s-a dat nicio amendă. La Timișoara, de exemplu, primăria recunoaște că nu are bani și nici oameni ca să trimită somaţii celor care fentează legea. Sunt peste 100.000 de proprietari fără asigurări doar în oraşul de pe Bega.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În urmă cu patru ani, în blocul în care locuia familia Mărăscu a izbucnit un incendiu. Flăcările au pornit de la mansarda imobilului. Iar apartamentul lor, de la etajul patru, a fost distrus complet de apa folosită de pompieri.
Sorin, proprietar apartament: Nu am avut asigurare, dar nici dacă aveam asigurarea obligatorie nu-mi acoperea nicio daună, trebuia să am asigurarea facultativă.
A cerut în instanţă despăgubiri de la proprietarii de la mansardă, care aveau asigurare facultativă, utilă și în cazul unui incendiu, pentru că locuința fusese luată prin credit bancar. Lucrurile ar fi trebuit să fie simple. Avocatul familiei de la mansarda povesteşte cât de greu a fost, inclusiv pentru clienţii săi, să îşi folosească asigurarea.
Ava Rosul, avocat: Nu i-a ajutat cu nimic. După incendiu, pe o perioadă de doi ani, familia în continuare a achitat ratele creditului, ratele bancare, fără să se poată ajunge la o înțelegere. Ba mai mult, asigurarea putea acoperi, asta era printre altele rolul ei de a acoperi creanţa, restul de credit care a mai rămas de achitat pentru situația în care un incendiu în cazul nostru a distrus în totalitate imobilul. Din păcate, nu aș putea spune că sunt de mare folos sau de real folos aceste asigurări.
Peste 80% din proprietățile din țară nu sunt asigurate
Peste 80% dintre proprietăţile din ţară n-au nici măcar poliţa obligatorie de asigurare. Asta pentru că nu verifică nimeni. La primăriile din ţară ajung în fiecare an listele cu cei care nu au asigurarea. Autorităţile locale trebuie apoi să-i anunţe pe oameni că riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Doar că nici asta nu se întâmplă.
Iulia Pop, reporter Observator: În Timișoara sunt peste 110. 000 de proprietăți neasigurate. Asta înseamnă că primăria ar fi trebuit să trimită tot atâtea scrisori. Dar, până acum nici nu proprietar nu a primit o astfel de notificare.
Femeie: Mă gândesc că are utilitate, sigur, dar la mine nu a fost cazul până în prezent. Este o locuință luată prin Prima Casă.
Bărbat: Este utilă, niciodată nu se știe ce se poate întâmpla, la cum sunt timpurile în ziua de astăzi, ba un cutremuri mic, ba o calamitate, eu le am.
La nivel național, sunt puţin peste 1,8 de milioane de locuinţe asigurate cu polița obligatorie, care aduce despăgubiri maxime de 20.000 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰