Video De la salvarea bătrânilor care voiau să traverseze, la acuzat de viol şi prins drogat la volan. Cazul unui poliţist din Cluj
Un poliţist din Cluj, trimis în judecată pentru viol, a ieşit pozitiv la un test antidrog rapid. Agentul, care conducea o maşină neînmatriculată, a fost oprit la un control de rutină chiar de colegii lui de la Rutieră. Înainte să aibă probleme cu legea, poliţistul era lăudat de superiori şi dat exemplu pentru simţul civic.
Poliţistul a ajuns din nou în vizorul şefilor săi după ce a fost tras pe dreapta la un filtru al colegilor de la rutieră, în weekend. Polţiistul a fost oprit la orele amiezii pe una dintre cele mai aglomerate străzi din Floreşti. A ieşit negativ la testarea pentru alcool, dar la cea pentru droguri, aparatul a avut rezultat pozitiv la una dintre substanţe. În plus, numerele roşii de pe maşină erau expirate.
Agentul aşteaptă acum rezultatele testelor de sânge. "Conducerea inspectoratului a dispus demararea de verificări pe linie internă, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Facem precizarea că la momentul depistării, bărbatul de 38 de ani se afla în afara orelor de program", declară Andreea Vişan, purtător de cuvânt IPJ Cluj.
Poliţistul mai are un dosar penal pentru viol, deschis în 2022
Poliţistul este acuzat că, în timpul unei petreceri, a mers într-o cameră în care o prietenă de-ale lui dormea şi a abuzat-o sexual. Agentul a fost arestat preventiv la vremea respectivă dar acum este sub control judiciar.
- Un poliţist din Cluj a fost prins drogat la volanul unei maşini neînmatriculate. Agentul este cercetat şi pentru...
- Guvernul vrea să schimbe ordonanţa antidrog. Şoferii testaţi pozitiv ar putea să îşi primească permisul...
- SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de ore pentru rezultat e imposibil
După ce a fost eliberat din arest, poliţistul a rămas tot la Biroul Rutier, dar avea atribuţiuni limitate. Făcea doar muncă de birou şi nu interacţiona în niciun fel cu cetăţenii. În plus, din martie anul trecut era pus şi la dispoziţia instanţei.
În ciuda problemelor cu legea, tânărul a continuat să fie foarte activ în mediul online. "Tuturor celor care mi-au urmărit viaţa şi mă bârfesc, nu renunţaţi. Sezonul doi este pe cale să înceapă", spunea el într-un clip.
Bărbatul a ajuns poliţist rutier în 2012, la Bucureşti, şi a fost apoi transferat la Cluj-Napoca. A fost lăudat de superiori de mai multe ori pe Facebook pentru că le ajuta pe şoferiţe să schimbe o roată iar pe vârstnici să treacă strada sau să îşi vândă marfa.
De ce era încă încadrat în ministerul de Interne
"Prezumţia de nevinovăţie există până în momentul în care vom avea o condamnare. Instituţia e obligată în continuare să îi plătească un salariu acestui poliţist şi să îl primească la locul de muncă", spune Cosmin Andreica, Europol.
"Faptul că vorbim de un poliţist sau despre o altă funcţie care are autoritate nu ne garantează de fapt nici măcar respectarea legilor. Unora le place să aibă puterea ca să o exercite în propriul folos", adaugă Gabriela Groza, doctor în psihologie judiciară.
Creşterea incidentelor care îi au protagonişti pe agenţi e datorată şi relaxării admiterii, spun sindicaliştii din sistem. Mai nou Ministerul de Interne vrea să-i repartizeze automat, fără concurs, la şcolile de poliţie pe candidaţii care pică examenul de intrare la Academie.
"Baza de selecţie pentru recrutarea viitorilor poliţişti a scăzut foart mult. Vor intra în şcoala de poliţie candidaţi cu nota 5 de exemplu sau care nici măcar nu au fost verificaţi înainte aşa cum se întâmplă", spune Cosmin Andreica, Europol.
Poliţistul clujean îşi aşteaptă pronunţarea în dosarul de viol peste două săptămână.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰