Video De Ziua Armatei, preşedintele, premierul şi şeful Senatului spun că România e o ţară sigură: "Nu vom fi atraşi în niciun război"
România va modifica legea pentru a putea doborî dronele ruseşti care ar putea cădea pe teritorul nostru. De Ziua Armatei, preşedintele, premierul şi şeful Senatului au dat asigurări că suntem protejaţi în faţa ameninţării venite dinspre Kremlin, însă nevoia de investiţii în domeniul apărării rămâne una majoră.
Aceste înregistrări sunt făcute de localnicii din Deltă, în luna septembrie, când mai multe drone ruseşti au traversat spaţiul românesc, înainte de a lovi ţinte aflate pe teritoriul ucrainean. În prezent, dronele inamice pot fi distruse doar dacă reprezintă un pericol iminent pentru cetăţeni. Legea se va schimba, însă, spune preşedintele Iohannis, astfel încât armata să poată acţiona mai uşor împotriva acestor ameninţări. "Suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
400 de viitori ofiţeri au depus jurământul în Capitală
De Ziua Armatei, preşedintele, premierul şi şeful Senatului au dat asigurări că România este o ţară sigură. "Este important să finanţăm mai serios industria românească de apărare", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului. "România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea şi siguranţa României sunt garantate 100% prin parteneriatul strategic cu SUA si prin apartenenta la NATO", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Ziua Armatei coincide cu prima zi de Campanie Electorala, iar cei doi candidați ai PNL și PSD, Nicolae Ciuca și Marcel Ciolacu au stat unul lângă altul. Tensiunile dintre cei doi de pe scena politică s-au simțit și astazi. Deși au dat mâna, când au sosit pe platoul de la Mormântul Ostasului Necunoscut, premierul și șeful Senatului nu si-au vorbit și s-au ignorat reciproc.
400 de viitori ofiţeri au depus jurământul în Capitală. Printre ei şi Maria, o tânără de 19 de ani, care visa de mică să îmbrace haina militară. "Tot mai multe fete vin si aleg si aceasta cariera militara si mi se pare un lucru foarte frumos care trebuia sa se intample", a declarat Maria Bojinaru, student militar. Armata ţării numără aproximativ 70.000 de militari activi şi 50.000 în rezervă. Alţi 5.000 de militari străini sunt dizlocaţi în acest moment în România, cei mai mulţi - francezi şi americani. Numărul acestora va deveni tot mai mare odată cu ridicarea la Mihail Kogălniceanu a celei mai mari baze NATO din Europa.
Războiul din Ucraina a arătat că România are o armată îmbătrânită, iar suplimentarea numărului militarilor a devenit una din direcţiile Ministerului Apărării. "Niciun echipament, oricât de sofisticat ar fi, nu poate performa fără oameni performanţi. Armata României are nevoie de generaţii de tineri militari cât mai bine pregătiţi şi motivaţi", a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰