Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Decât să răbdăm de foame, mai bine ducem la amanet". Mulți români își amanetează obiectele de preț, ca să aibă ce pune pe masă de Crăciun

Dorinţa de a avea sărbători în rând cu lumea, în condiţiile unor resurse limitate, îi determină pe mulţi să ia drumul amanetului. Pentru câteva sute de lei, îşi pun gaj bijuterii, unele cu valoare sentimentală, ceasuri sau electronice. Mulţi nu vor mai reuşi să le recupereze, iar experţii spun că, pentru majoritatea, costurile psihologice sunt mari. În România, există peste 2000 de case de amanet.

de Alin Stan

la 24.12.2022 , 18:52

Grija şi ruşinea că nu vor avea ce pune pe masă de Crăciun îi face pe mulţi să-şi evalueze obiectele de preţ din casă şi să le ducă la amanet.

Ce nu iau în calcul oamenii disperaţi este faptul că ar putea rămâne fără ele. 

Trebuie să facă sărbătorile şi amanetează un telefon, o bijuterie. Este încă un petec la sac, adică la sărăcie.

Vezi și

Aurul la mine în cartier este la amanet 180 de lei şi pe piaţă mult. Acum se câştigă. 

Pe acelaşi subiect

Nu este o variantă bună, dar dacă stăm să ne gândim decât să răbdăm de foame, mai bine ducem la amanet şi ne luăm strictul necesar. Dacă nu ai bani, obligat le pierzi. 

Masa de Crăciun, din banii de la amanet

Casele de amanet din Bucureşti trăiesc propriul Crăciun. Solicitările pentru amanetarea obiectelor personale au crescut simţitor. 

Diana, reprezentant amanet: Între 10 şi 15%, fiind şi luna cadourilor, iar pe partea de vânzare a obiectelor de lux se întâmplă acelaşi fenomen. Clienţii sunt mai cumpătaţi în perioada aceasta. De exemplu, nu se solicită suma maximă pe care o poate primi pe acel obiect.

Oferta e variată, de la aur la obiecte ce valorează chiar şi 100 de mii de euro. Toate sunt evaluate minuţios. 

Diana, reprezentant amanet: Primim aurul sub orice formă, argint, electronice, dar şi ceasuri de lux de mărci consacrate şi bijuterii cu diamante. 

În România, sunt peste 2000 de case de amanet

Atunci când îşi amanetează bunurile, multe dintre ele cu valoare sentimentală, costul este mult mai mare decât credem. 

Jeni Chiriac, psiholog: Unii dintre ei ştiu că şansele sunt destul de mici să recupereze lucrurile respective, alţii intră cu speranţe, speranţa cu care cred ei că pot sau conform căreia cred ca pot să recupereze. Poveştile pot să aibă, din păcate, un final trist atunci când nu reuşim pentru că o datorie naşte o altă datorie. 

Taxa care se percepe zilnic pe obiectul amanetat este de până la 0,5% pe zi din valoarea bunului. În România, sunt peste 2000 de case de amanet.

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Decât să răbdăm de foame, mai bine ducem la amanet". Mulți români își amanetează obiectele de preț, ca să aibă ce pune pe masă de Crăciun