Video Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun. Ce sunt "Scutecele Domnului", care se pregătesc de sute de ani în sudul Moldovei
În sudul Moldovei, gospodinele păstrează o tradiţie veche de sute de ani. Turtele de Crăciun, cunoscute şi sub numele de "Scutecele Domnului", se pregătesc după reţete străvechi, respectate cu sfinţenie. Se prepară înainte de Crăciun şi se împart colindătorilor sau rudelor chiar în ziua de Ajun.
Înainte de toate, casa şi curtea trebuie să fie curate, iar membrii familiei să ţină post. Oamenii spun că astfel, Scutecele lui Iisus vor fi curate. Femeile satului se strâng la o casă şi prepară tradiţionalul desert în timp ce cântă colinde.
Vasilica Tanasiu: Noi respectăm tradiţia asta pentru că suntem un grup. Noi venim in fiecare an si pregătim impreuna.
De câteva ingrediente de bază este nevoie pentru aluat: făină, apă, sare și ulei. Apoi se întind foi extrem de subţiri. Se bagă la cuptor câteva minute şi când sunt gata, se lasă o zi să se usuce.
Ia uitati, e arămie. Nici coaptă tare, nici crudă.
- Premierul României, Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun pentru români: "Cred în puterea faptelor bune"
- Cât costă o porție de sarmale, pentru masa de Crăciun. Restaurantele sunt pline de comenzi: "Sunt de ordinul...
- Donaţie record pentru Oraşul Faptelor Bune. Suma neaşteptată oferită de o familie de orădeni pentru o fetiţă...
- Un cuplu din UK a zburat până în Italia pentru o zi, fiindcă o ieşire în Londra ar fi costat de trei ori mai mult
- "Nu mă mâncase". Mărturia tânărului care a fost înghiţit de o balenă în apele din Chile. Cum a scăpat cu...
De-acum e partea a doua.
Se însiropează şi se aşază una peste alta cu un strat de miez de nucă între ele.
Turtele se prepară pe 23 decembrie, ca să fie gata în Ajun de Crăciun
Aici pregătesc un sirop. Am pus un litru si jmatate de apă, cam jumătate de kg de zahăr. Am ras o lamaie si am in mana niste esente, da?! Pun o esentă de lamâie, de vanilie şi de rom.
Turtele se lasă cel puţin o zi să intre bine în ele siropul.
Ecaterina Hulea: Semnificaţia lor?! Pâine înseamnă belşug, le îmbunătăţim cu fel de fel de dulciuri pentru ca ele simbolizează viaţa dincolo de moarte, unde trebuie să avem bogăţie, verdeaţă, frumos.
Turtele se fac înainte de 20 decembrie, se prepară pe 23, ca să fie gata în Ajun de Crăciun, când se împart colindătorilor și familiei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰