Video Dependenţii de păcănele care sunt lăsaţi să joace după autoexcludere îşi pot recupera banii jucaţi în acel interval de timp
Fără săli cu jocuri de noroc la parterul blocurilor! Un deputat, fost preot şi ministru al Culturii, a iniţiat un proiect de lege în acest sens. Prea multe tentaţii alimentează dependenţa, explică el. În plus, mai există o problemă. Legea care permite jucătorilor să se autoexcludă din cazinouri, ca ultimă soluţie înainte să piardă tot, s-ar aplica doar parţial, acuză foştii dependenţi.
Dependenții sunt tentaţi la orice colţ de stradă să îşi cheltuie "la aparate" şi banii pe care nu îi au. Aşa apar dramele: destine ruinate, familii destrămate, sinucideri. În multe zonă din Capitală, la parterul blocurilor, casele de pariuri se înşiră una după alta.
Deputatul Gigel Ştirbu a iniţiat un proiect de lege prin care cere interzicerea sălilor cu jocuri de noroc deschise la parterul blocurilor.
"Sunt un pericol pentru copiii noştri. Creează o stare de disconfort tuturor celor care sunt în perimetrul apropiat în care funcţionează aceste săli. Statul român tratează lucrurile cu dublă măsură. Există sfere de influenţe. Există politicieni care sunt parte a acestei industrii. Trăiesc din această industrie", Gigel Știrbu - Iniţiator proiect.
Fără săli cu jocuri de noroc la parterul blocurilor
- Copila de 12 ani, care s-a sinucis în Lupeni, va salva alte vieţi. Distrus de durere, tatăl ei a ales şi el moartea
- Speriată de petarde, o căţeluşă rătăcită a fost găsită de stăpânii săi, după două luni de căutări...
- Reacţiile vecinilor după ce doi locatari au blocat reabilitarea blocului cu fonduri UE, din cauza unei teorii...
- Bugetarul care a luat primă de 100.000 de euro "loveşte" din nou. Şi-a câştigat pensie specială de ocnaş...
- Dependenţii de păcănele care sunt lăsaţi să joace după autoexcludere îşi pot recupera banii jucaţi în acel...
În România sunt acum peste 13.000 de săli cu jocuri de noroc.
"Să fie mai bine reglememntate, nu zic să se închidă complet. Probabil că nu se poate, deşi ar fi minunat, dar mai bine reglementate şi mai puţin la îndemână", spune o femeie.
În prezent, în România există există aproximativ 100 de mii de jucători activi, conform statisticilor oficiale din industrie. Peste 14.000 de persoane au cerut să fie excluse din sălile de joc în ultimele 6 luni – cu mult peste cele 2.500 de cereri de autoexcludere înregistrate anterior.
Legea spune că dacă un jucător cerea autoexcluderea de la singur operator de jocuri de noroc va avea acces restricţionat, automat, pe toate platformele şi în toate locaţiile. Un fost jucător acuză, însă, că procedura nu este respectată mereu.
Acum doi ani, un proiect care viza aceeaşi măsură a fost blocat de Senat
"În primăvara anului 2024 mi-am făcut o autoexcludere permanentă la unul dintre site-urile pe care le accesam, dar se pare că pe celelalte site-uri nu mi-a fost blocat accesul şi am continuat să joc sume mari, chiar foarte mari de bani", spune un fost jucător la jocuri de noroc.
După ce au cerut excluderea din sălile de joc, dependenţii sunt consideraţi, în continuare, vulnerabili. Dacă nu sunt protejaţi de cei de la care au cerut ajutor, îşi pot recupera toţi banii jucaţi în acel interval de timp.
Mai multe iniţiative legislative pentru limitarea jocurile de noroc în România au rămas la stadiul de propuneri. Acum doi ani, un proiect care viza aceeaşi măsură a fost blocat de Senat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰