40 de elevi de la Liceul German din Arad au ajuns la spital, după o deratizare periculoasă
40 de copii au ajuns de la ore direct la spital, chiar în prima zi de şcoală. Şi asta după o operaţiune de deratizare făcută cu puţin înainte de începerea cursurilor. Firma responsabilă ar fi folosit substanţe periculoase într-o concentraţie de trei ori mai mare decât limita admisă.
40 de copii au ajuns de la ore direct la spital, chiar în prima zi de şcoală. Şi asta după o operaţiune de deratizare făcută cu puţin înainte de începerea cursurilor. Firma responsabilă ar fi folosit substanţe periculoase într-o concentraţie de trei ori mai mare decât limita admisă. Şi, mai grav, una dintre soluţii nici măcar nu mai are autorizaţie pentru România. Inspectorii Ministerului Sănătăţii au fost astăzi în control la şcoală. La intrarea în clasă unuia dintre oficiali i s-a făcut rău.
După prima zi de şcoală zeci de copii, colegi de clasă, au început să se simtă rău. Când au ajuns acasă părinţii s-au speriat. Au chemat de urgenţă salvările.
Panicaţi, părinţii au făcut schimb de mesaje şi aşa şi-au dat seama că au de-a face cu o îmbolnăvire în lanţ şi că în şcoală tocmai se făcuse dezinsecţie şi deratizare. Pete roşii pe corp, iritaţii la nivelul feţei şi greaţa au fost doar câteva dintre simptomele care i-au alarmat. Printre elevii duşi la spital sunt şi cei doi copii ai vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Arad.
Firma care a câştigat licitaţia şi care a făcut vineri deratizarea este din Hunedoara şi a mai avut contracte cu Liceul German din Arad. Una dintre substanţele folosite ar fi avut o concentraţie de trei ori mai mare decât cea admisă.
Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control în inspecție
Ministerul Sănătăţii a trimis, astăzi, la Arad, Corpul de control pentru verificări. În sala de curs, persista un miros atât de înţepător încât oficialilor li s-a făcut rău.
Administratorul firmei de deratizare susţine că astfel de simptome apar doar dacă substanţele toxice se ingerează în cantităţi mari. Ceea ce n-ar fi fost posibil din moment ce, spune el, acestea au fost pulverizate doar pe pereţi şi pe podea.
Deratizarea, trecută în acte ca fiind făcută anul trecut
În urma audierilor, poliţiştii au descoperit că deşi deratizarea s-a făcut vineri, în acte ea apare ca fiind făcută cu o lună în urmă. Motiv pentru care anchetatorii au deschis un dosar penal.
Între timp, specialiştii în apărare chimică au luat la puricat fiecare milimetru şcoală. Îmbrăcaţi în costume speciale, aceştia au luat probe de pe bănci, ferestre şi pereţi, dar au măsurat şi nivelul de toxicitate a aerului.
Pentru a elimina substanţele nocive, angajaţii şcolii vor spăla cu apă pereţii, podelele şi băncile din două în două ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰