Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de percheziţii în România, pe urmele lemnului furat. Mascaţii au descins şi la direcţiile silvice din Suceava şi Hunedoara

Cel mai mare exportator din România este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional a cărui ţintă au fost tăierile ilegale de păduri din munţii noştri. În afacere ar fi implicaţi şi şefi din ocoalele silvice, angajaţi ai gărzii forestiere, autorităţi şi oameni politici.

de Redactia Observator

la 30.05.2018 , 20:19

După 15 ani de afaceri cu lemn românesc, cel mai mare exportator din România este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional a cărui ţintă au fost tăierile ilegale de păduri din munţii noştri. În afacere ar fi implicaţi şi şefi din ocoalele silvice, angajaţi ai gărzii forestiere, autorităţi şi oameni politici.

Au fost 23 de percheziţii în cinci judeţe şi în Capitală. Mascaţii au răscolit sedii de instituţii, locuinţele unor afacerişti şi fabrici ale companiei austriece, cel mai mare operator de pe piaţă românească de lemn. S-au căutat documente care să scoată la lumină licitaţii trucate de mafia care a lăsat România fără 26 de mii de hectare de păduri. 

ANDREI CIURCANU, jurnalist de investigaţii

Vezi și

E ipocrit sa ne uitam spre institutiile statului si sa ne gandim ca ei nu stiau ce se intampla in spatele fabricii de la Sebes, Radauti. Toti stiau, doar ca toti au profitat. 

Doi şefi ai gărzii forestiere din Suceava au fost audiaţi.  

Grupul infracţional de care vorbesc procurorii ar fi avut grijă ca, ani la rând, să acopere în acte tăierile ilegale de lemn. Compania austriacă anchetată are 5 fabrici în România. Pe porţile lor, camioanele ar fi intrat încărcate şi cu lemn tăiat ilegal. Metodele erau simple, spun ONG-urile care au urmărit afacerea ani la rând. Pe o parcelă pe care exista un plan legal de tăiere a arborilor, erau puşi la pământ mai mulţi copaci decât scria în acte. Nici pe traseu, nici la destinaţie nimeni nu verifica transportul. Doar activiştii de mediu şi localnicii au forţat începerea anchetelor prin apeluri la Poliţie.  

Într-un singur an, compania austriacă a avut profituri de o sută de milioane de euro din exportul de cherestea şi de panouri din lemn. Reprezentanţii ei susţin că afacerea e legală. 

LUCIANA PETRESCU, PR companie:

Noi am pus la dispoziţia autorităţilor toate resursele necesare pentru ca ei să poată soluţiona rapid şi corect această situaţie.

Un raport Greenpeace arată că, într-un singur an, statul român a pierdut 231 de milioane de lei prin tăierile ilegale de păduri. Peste 70 la sută din defrişările ilegale sunt concentrate în trei judeţe.  

ANDREI CIURCANU, jurnalist de investigaţii

O sa-si intoarca multi fata spre adevar si atunci o sa vedem adevarat faţă a marilor jucători ai pieţei de lemn din românia. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Zeci de percheziţii în România, pe urmele lemnului furat. Mascaţii au descins şi la direcţiile silvice din Suceava şi Hunedoara