Video Descoperire milenară, la marginea Sibiului. Vestigiile găsite sub locul unde, înainte de Revoluţie, funcţiona o fermă de porci
Sit arheologic descoperit la marginea Sibiului. Oseminte care datează de mii de ani au fost descoperite sub locul în care înainte de Revoluţie a funcţionat o fermă de porci. Mai multe obiecte găsite şi ele sub pământ arată modul în care trăiau oamenii în secolul VI. După ce vor fi atent analizate, obiectele vor ajunge în muzee.
În situl din Sibiu, cercetătorii au descoperit mai multe morminte. Acestea aparţineau gepizilor, iar drept dovadă pentru practicile ritualurilor de înhumare de atunci stau astăzi mai multe obiecte găsite lângă oseminte.
Istorie de secole, descoperită la Sibiu
"Cercetările efectuate până în prezent ne indică prezenţa unor morminte de inhumaţie cu un inventar interesant, alăcuit din fusaiole, piepteni bilaterali din os, fibulă din bronz, piesă de cataramă din fier şi prezenţa, în anumite situaţii a amnarului şi a cremenului", spune Ioan Alexandru, cercetător ştiinţific.
Tot aici, arheologii scot zilele acestea la suprafaţă şi alte urme de civilizaţie ale celor care au trăit în secolul III. Locuinţele lor erau construite preponderent din lut, în zone cu apă sărată, roci de sare şi pământ negru. "În acest sector al sitului avem o locuinţă adâncită. Mai exact un bordei, pe care îl datăm pe baza materialului ceramic în a doua epocă a fierului", arată Ioan Alexandru, cercetător ştiinţific.
Arheologii, sosiţi de la Institutul de Arheologie Sistemică din Alba Iulia, au împrejmuit perimetrul pentru cercetări pe o distanţă de un hectar şi jumătate şi vor putea stabili cu exactitate anul din care datează osemintele şi obiectele, în urma unor verificări precise. După ce vor fi atent analizate, toate elemente descoperite vor fi expuse publicului larg în spații special amenajate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰