Antena Meniu Search
x

Despăgubire record pentru moartea unei adolescente la spitalul din Târgu Jiu, după o greşeală a unui medic

420 de mii de euro. Este despăgubirea-record pe care un medic trebuie să o plătească, după ce o adolescentă a murit din cauza unei greşeli. Şi spitalul din Târgu Jiu e bun de plată, chiar dacă exista o asigurare de malpraxis.

Vezi și

420 de mii de euro. Este despăgubirea-record pe care un medic trebuie să o plătească, după ce o adolescentă a murit din cauza unei greşeli. Şi spitalul din Târgu Jiu e bun de plată, chiar dacă exista o asigurare de malpraxis. Aşa au decis judecătorii, dar managerii de spitale acuză că plătesc degeaba poliţele obligatorii.

Raluca Tulic avea 17 ani. S-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu cu o banală amigdalită, iar medicul orelist i-a dat antibiotic, fără să verifice dacă este alergică. Adolescenta a intrat în șoc anafilactic şi a murit. Şase ani a durat ancheta procurorilor şi încă un an, procesul. La final, Curtea de Apel Craiova a decis că nu firmele de asigurare, ci medicul şi spitalul sunt cei care trebuie să plătească familiei daunele de 420.000 de euro. 

Gheorghe Stanciu, medic șef ORL, șef Colegiul Medicilor Gorj:

Cine are, doamna? Spuneti-mi mie un doctor care are acum 400.000 de euro, ca-l mananc eu? De la noi de la Gorj? 

Călin Cornescu, jurist Spitalul Judeţean de Urgență Târgu Jiu

A fost o decizie socanta pentru spital, avand in vedere ca este o suma foarte mare.

În mod normal, firmele de asigurări ar fi trebuit să plătească daunele. Fiecare medic e obligat să încheie o poliţă de malpraxis. Degeaba, acuză managerii de spitale. 

dr. Monica Pop, director Spitalul de Oftalmologie Bucureşti:

Niciodată nici o firmă nu a plătit nici un leu, nici un ban, medicului respectiv. În străinătate, orice medic asigurat este chiat asigurat. În sensul că plăteşte firma pentru greşeala pe care o face. Sunt absolut o piraterie şi îmi asum ce spun, o piraterie.

Iulia Nicola - specialist Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România:

În baza condiţiilor de asigurare practicate de asiguratori, pot fi alte particularităţi. Pot fi acoperite sau pot fi excluse anumite riscuri.  

Cele doua firme de asigurari au invocat in instanta ca nu pot plati despagubirile, intrucat vina apartine exclusiv medicului si spitalulului judetean de urgenta. Pe de parte, medicul ar fi falsificat foaia de observatie imediat dupa ce fata a murit, pe de alta parte, spitalul n-ar fi pus la dispoziie dotarile pentru salvarea  fetei, desi le detinea.

Pentru familia fetei care a murit cu zile, decizia instanţei nu mai înseamnă nimic.

Radu Tulic, tatăl adolescentei decedate:

La bătrâneţe, dacă n-ai copii, cine trebuie să aibă grijă de noi? Nu ştiu dacă e o sumă mare sau nu-i mare...

Medicul din Târgu Jiu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, timp în care nu va mai putea profesa. 

Asistenta care a ajutat-o să falsifice fişele medicale a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, tot cu suspendare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Despăgubire record pentru moartea unei adolescente la spitalul din Târgu Jiu, după o greşeală a unui medic