Antena Meniu Search
x

Elevii, filmaţi non-stop la ore, ţinuţi în detenţie sau suspendaţi 5 zile. Măsurile pregătite după valul de violenţe în şcoli

Dezbaterile privind Legile Educației. Marți au început discuțiile pentru amendamente cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai părinţilor şi elevilor şi cu sindicatele din învăţământ. Punctul fierbinte: soluțiile în combaterea violenței din școli. Ligia Deca s-a arătat de acord cu funcţionarea permanentă a camerelor video în sălile de clasă în timp ce sindicatele profesorilor au propus suspendarea temporară de 3-5 zile a elevilor plus detenția şcolară și amenzi pentru părinți.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 11.04.2023, 13:37

Vezi și

Sindicatele din Educaţie au cerut schimbări majore pe problema violenței în școli. Au propus mai multe măsuri cum ar fi introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli pe model american, centre de reeducare și chiar amenzi pentru părinții elevilor care comit acte de violență în funcție de gravitatea faptelor.

Reprezentanții sindicatelor au mai solicitat camere video permanente în sălile de clasă, consilieri, pază și interdicția telefoanelor mobile în spațiul școlar. Propunerea de detenție școlară presupune ca elevul să stea într-o cameră unde să reflecteze. 

Deca ar fi de acord cu suspendarea pe 3-5 zile şi detenţia şcolară

În cadrul discuțiilor, Ministrul Educaţiei a respins ideea de centre de reeducare aşa cum existau ele înainte de 1989, dar este de acord cu camera de detenție pentru reflectare, o varianta luată în calcul și în alte state. "O astfel de măsură, dacă este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă crede că nu ar fi o idee rea", a spus Deca.

Pe acelaşi subiect

Ligia Deca s-a mai arătat de acord şi cu munca în folosul comunității, dar a respins propunerea de amendare a părinților pe motiv că este complicat legislativ de pus în practică. Totodată a explicat că exmatricularea unui elev nu e posibilă din punct de vedere constituțional, dar că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev pentru o perioadă 3-5 zile.

Camere video funcţionale permanent în clase 

Ministrul susține măsuri și împotriva profesorilor agresivi, cum ar fi să fie scoși din şcoală şi suspendați pe perioada anchetei pentru a nu se mai întâlni cu elevii. Deca ia în considerare şi varianta camerelor video care să funcţioneze permanent în clase și pe parcursul orelor, dar a atras atenția asupra aspectelor legate de confidenţialitate.

"Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor, dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne, faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi sigur numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar şi în opinia mea ele ar putea reprezenta o soluţie", a arătat ministrul. 

De la ora 17:00 urmează să între la discuţii reprezentanții mediului de afaceri și ONG-urile. Termenul limită pentru predarea amendamentelor este săptămâna viitoare. Pe 26 aprilie ar urmă să fie votul final în Camera Deputaţilor, apoi dezbaterea în Senat.

Numărul de incidente violente în şcoli, în creştere

Ligia Deca a declarat luni la Timişoara că după perioada de pandemie a crescut numărul de incidente violente în şcoli, dar a precizat că lucrează la un plan de prevenţie care presupune inclusiv campanii de conştientizare. Deca a mai explicat că a discutat cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a vedea dacă este nevoie de modificări legislative în aşa fel încât să existe posibilitatea unei verificări rapide în cazul în care există suspiciuni legate de deţinerea unui obiect interzis în şcoală. Multe dintre şcoli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Deca a adăugat că se lucrează la un plan de prevenţie împreună cu Asociaţia Psihologilor din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Evenimente » Elevii, filmaţi non-stop la ore, ţinuţi în detenţie sau suspendaţi 5 zile. Măsurile pregătite după valul de violenţe în şcoli