Antena Meniu Search
x

Dezbatere cu scandal în Parlament pe marginea bugetului de stat. Cîțu: Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

de Monica Palade

la 01.03.2021, 20:54

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 403 parlamentari din totalul de 466.

Întrebat ce șanse sunt să treacă amendamentele depuse de PSD, Ludovic Orban a spus că a fost solicitată mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formațiuni politice ale coaliției și contează pe o prezență masivă: „Sunt convins că având o mobilizare exemplară vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus. Este un buget care crește semnificativ investițiile, un buget care alocă sume importante pentru susținerea companiilor și angajaților prin măsurile de susținere cunoscute”.

Şedinţă cu scandal

Şedinţa nu a fost lipsită de scandal. PSD a adus mai multe păpuşi pe care le-a pus pe masa lui Ludovic Orban. „Probabil păpuşile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat și păpsușile cu care i-ați confundat pe români și nu vă mai țineți de astfel de comportamente. Mă puneți în situația de a le cere chestorilor să reasigure ordinea în sală. Lăsați circul”, a transmis președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost nevoit să întrerupă în repetate rânduri prelegerile şi a cerut să se facă linişte în sala de plen. 

Votul final asupra celor două proiecte urmează să fie dat marţi.

Cîţu: Cea mai bună realizare

„Fără modestie vă spun că acest buget este cea mai bună realizare de când am început această guvernare, în fruntea coaliţiei de centru-dreapta. Este primul buget al acestui mandat de patru ani ale unei guvernări de centru-dreapta. şi o să măpa sigur alături de colegii mei că o să fie o guvernare de succes, care să se vadă printr-o vaţă mai bună pentru toţi românii.

O să reuşim doar dăcă vom rămâne uniţi şi ne concentrăm doar pe aceste obiective care ne-au adus împăreună: reformă şi investiţii . Am tratat acest buget cu mare simţ de răspundere. Suntem o coaliție, iar PNL este cel mai mare partid iar eu reprezint PNL în Guvern. Este responsabilitatea mea să ma asigur că pnl se va achita față de electorat. Bugetul are două elemente la care țin foarte mult. Începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din buget, din bani publici. A doua reprezintă o declarație dermă că drumul României este în Europa și niciunde altundeva și în NATO. Garantăm românilor reformă și securitate”, a declarat premierul Cîţu în Parlament. 

Florin Cîţu s-a adresat în mod ironic şi parlamentarilor PSD cărora le-a cerut să ia notiţe. "O să le dau câteva secunde să îşi ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, ca să nu mai avem discuţii după aceea. Cei care ştiu să scrie". 

Despre bugetul de stat

„Bugetul pentru 2021 are la bază un deficit al bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei. Sunt trei deficite pe care lucrăm – ESA, de 8,23% din PIB, față de 9,1 estimat în 2020, realizând o ajustare a deficitului cu un punct procentual din PIB. Veniturile bugetului general consolidat sunt de 364,9 miliarde de lei, în creștere cu 42,4 miliarde de lei față de anul precedent, când am reușit, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le spuneați despre noi în spațiul public, să avem venituri la fel de mari ca în anul 2019, când ați avut creștere economică.

Cheltuielile bugetului general consolidat – 444,9 miliarde de lei, în creștere cu 20,5 miliarde de lei față de anul trecut. Din start, construcția bugetului pentru 2021 a fost suplimentată cu sume necesare pentru plata pensiilor, care au crescut, și a alocațiilor, care au crescut, în valoare de 10,4 miliarde de lei. Alocațiile, anul acesta, au crescut cu 20%, nu știu dacă și pentru dumneavoastră, dar verificăm. La care se adaugă cheltuieli obligatorii de 5,7 miliarde de lei, dobânzi și contribuția UE. Da, contribuția UE, de unde voiați dumneavoastră să luați banii, să îi dați baronilor locali, prin amendamentele pe care le tot puneați în Parlamentul României”, spune premierul.

Salariile mai mari cu 70% în sectorul public trebuie justificate

Florin Cîțu a vorbit şi despre reformarea aparatului de stat. „Sunt așteptări de la mediul de afaceri precum transparență, predictibilitate, stabilitate simplificare privind legislația fiscală și asta vom face. Am promis de anul trecut și m-am ținut de cuvânt: nu am introdus taxe în acest buget și nu au crescut alte taxe. Noi ne ținem de promisiune.

Vom accelera prin acest buget procesul de informatizare pentru a crește gradul de colectare prin conformare voluntară. Așa crești veniturile, nu prin taxe cum ați făcut  (PSD), taxe pe care noi le-am eliminat din prima zi.

Românii și-au pierdut speranța că se mai poate face ceva. Eu le spun românilor că se poate și a venit momentul. Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist!

Reforma în administrația locală și centrală. Angajații sectorului public trebuie să-și asume deciziile. Salariile mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate. Dublarea cheltuielor de personal în sectorul bugetar în ultimii patru ani trebuie să se vadă și în performanță și nu se vede și nu o spun numai eu, o spun toți românii care trebuie să lucreze cu instituțiile statului. Trebuie să existe responsabilitate și răspundere.

Trebuie să putem să restructurăm aparatul de stat în funcție de nevoile curente ale societății. Nu putem să păstrăm un stat construit de comuniști să spunem că va face performanță în economia secolului XXI”, a declarat premierul Cîțu.

Raport favorabil în comisiile pentru buget

Comisiile de specialitate au dat avize pentru majoritatea bugetelor insitituţiilor statului. Totul s-a derulat repede, în ciuda discuţiilor apărute în unele comisii.

Cele mai importante însă s-au terminat chiar în urmă cu puţin timp s-a terminat Comisia de Sănătate, iar bugetul Ministerului Sănătăţii a fost aprobat, de asemenea Ministerul Educaţiei, al Muncii, al Economiei, dacă ne referim la cele mai importante.

Iar strategia este simplă: având majoritate în aceste comisii de specialitate, membrii PNL, USR-PLUS şi UDMR au respins toate amendamentele puse de PSD la legea bugetului de stat, nici măcar nu le-au mai discutat în parte, sunt 3.129 şi le-au respins pe capitole.

Au fost şi discuţii în aceste comisii de specialitate, fie cu privire la procedura de vot, fie că unii nu s-au putut conecta online sau cine să conducă aceste şedinţe, dacă membrii PSD sau PNL.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Dezbatere cu scandal în Parlament pe marginea bugetului de stat. Cîțu: Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist