Parlamentul dezbate legea bugetului pe 2021. Coaliţia de guvernare s-a mobilizat împotriva amendamentelor PSD
Parlamentul dezbate luni proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021, după ce săptămâna trecut au fost dezbateri şi avize emise de comisiile de specialitate la cele două propuneri legislative ale Guvernului.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să aibă dezbateri generale pe proiecte şi dezbateri pe articole şi anexe, luni de la ora 16.00, iar marţi va fi dat votul final în Parlament. Premierul Florin Cîţu va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că a propus ca dezbaterile pe legea bugetului să se facă în plen doar fizic, „pentru că nu avem posibilitatea tehnică de a organiza altfel plenul”.
Întrebat ce șanse sunt să treacă amendamentele depuse de PSD, Ludovic Orban a spus că a fost solicitată mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formațiuni politice ale coaliției și contează pe o prezență masivă: „Sunt convins că având o mobilizare exemplară vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus. Este un buget care crește semnificativ investițiile, un buget care alocă sume importante pentru susținerea companiilor și angajaților prin măsurile de susținere cunoscute”.
Raport favorabil în comisiile pentru buget
Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat sâmbătă un raport favorabil fără amendamente pe proiectul legii bugetului de stat, în forma iniţiată de Executiv. Astfel, bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.
La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei. Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.
Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare. Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.
Următoarele lucruri au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019. De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.
Președintele Senatului nu crede că bugetul este de austeritate
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, este de părere că bugetul de stat pe 2021 este unul cumpătat, nu de austeritate. „Eu aş evita cuvântul austeritate, pentru că sunt creşteri de venituri în buget. Să nu uităm că suntem într-un an în care economia se chinuie să îşi revină de pe un minus, de pe o contracţie şi să nu uităm, de asemenea, că 2 milioane de români au fost loviţi direct şi indirect de criză. Ar trebui să gândim acest buget în contextul economic actual şi să trecem dincolo de şicanele politice care se iscă de regulă în jurul bugetului. Deci nu aş spune că este un buget de austeritate, dar este un buget cumpătat”, a declarat Anca Dragu, duminică seara, într-o intervenţie la Antena 3, conform Agerpres.
Întrebată cum se justifică alocarea de 7 milioane de lei în bugetul Senatului pentru achiziţionarea de maşini, preşedintele Camerei superioare a explicat că este vorba despre schimbarea unei părţi din parcul auto, autoturisme care nu mai prezintă siguranţă în trafic. „Sunt maşini cu vechime de 12-15 ani, care nu mai prezintă siguranţă şi trebuie înlocuite”, a precizat Anca Dragu, care a menţionat că îşi doreşte achiziţionarea de autovehicule de producţie autohtonă pentru ca banii, în final, să intre tot în economia românească.
Florin Cîţu insistă că bugetul este mai mare ca anul trecut şi că doreşte aprobarea lui în forma trimisă de Guvern
Aflat vineri în Parlament, Florin Cîţu şi-a manifestat dorinţa ca proiectul să iasă aşa cum a fost aprobat de Guvern. Premierul Florin Cîţu a declarat că nu se poate spune că este un buget mic. „Când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat în Guvern”, a afirmat Florin Cîţu vineri la Parlament.
Florin Cîțu despre alocarea de bani pentru alocațiile copiilor
Premierul a făcut precizări și după ce PSD a propus în comisiile de buget ca banii care rămân în urma abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie direcţionaţi către alocaţiile copiilor. „Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. (...) Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a spus Cîţu la Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰