DEZVĂLUIRI incredibile despre fenomenul "BALENA ALBASTRĂ". Cum sunt manipulaţi tinerii să se SINUCIDĂ. Imagini ŞOCANTE! (FOTO&VIDEO)
Un joc sinistru apărut în social media din Rusia, despre care se crede că este răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri, este de fapt doar vârful aisbergului în această ţară care este renumită ca având cea mai mare rată a sinuciderilor din lume, scrie The Sun.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un joc sinistru apărut în social media din Rusia, despre care se crede că este răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri, este de fapt doar vârful aisbergului în această ţară care este renumită ca având cea mai mare rată a sinuciderilor din lume, scrie The Sun.
Jocul online se numeşte "Balena Albastră" şi începe să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenţilor, autorităţile din mai multe ţări, precum Franţa, Germania, Azerbaidjan şi Kazahstan, lansând deja campanii pentru a evidenţia pericolul la care se expun cei care sunt atraşi de un astfel de joc.
Cum funcţionează jocul:
Adolescenţii care joacă "Balena Albastră" o pot face după ce se înscriu pe o pagină dedicată de pe reţeaua VKONTAKE din Rusia, care este un fel de Facebook.
Apoi, aceştia intră sub tutela unui administrator care timp de 50 de zile le cere tinerilor să îndeplinească anumite sarcini.
Astfel, tinerii sunt puşi să urmărească o zi întreagă filme de groază, să urmărească filmuleţe psihelice, să se trezească la ore neobişnuite, în noapte, respectiv la ora 04.20, să se mutileze fizic, să-şi învingă frica urcându-se pe blocuri sau poduri înalte.
Toate provocările trebuie făcute cu o mască pe faţă, iar fotografiile care dovedesc îndeplinirea sarcinii trebuie să fie postate pe conturile respective.
La finalul celor 50 de zile, tinerilor li se cere să se sinucidă, fie aruncându-se de pe clădiri înalte, fie aruncându-se în faţa trenului.
Potrivit site-ului iheartintelligence.com, jocul are de fapt mai multe denumiri, iar mesajele în social-media se regăsesc sub diverse hashtag-uri.
Denumirele folosite sunt:
- SINIY KIT ( "Balena albastră")
- TIKHIY DOM ( "Casa liniştită/Casa tăcută"), "# TIHIYDOM"
- MORE Kitov ( "O mare de balene"), # MOREKITOV"
- F53, F57, F58 şi RAZBUDI Menya V 04:20 ( "Trezește-mă la 04:20"), "# RAZBUDIMENYAV420".
Potrivit specialiştilor, jocul beneficiază de o promovare acerbă în mediul online din Rusia, fiind produse meme-uri, conţinut suicidal, iar brandul promovat este "moartea".
Autorităţile din Rusia au anunţat că, începând din 2012, au fost închise peste 9.000 de astfel de grupuri "ale morţii", dar că altele au apărut de atunci.
Jocul online "Balena Albastră" este considerat răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri, în Rusia, în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, însă un noul val de sinucideri s-a produs în ultimele săptămâni.
Mai multe sinucideri au avut loc şi în alte ţări, precum Kazahstan, Letonia, dar şi Republica Moldova.
În noaptea de 7 spre 8 martie, doi adolescenţi, un băiat şi o fată, cu vârste de 15 şi, respectiv, 16 ani și-au pierdut viața după ce s-au aruncat în gol de pe o clădire cu 18 etaje din Chișinău.
Purtătorul de cuvânt al Poliției din Chişinău, Adrian Jovmir, a declarat că tragedia a avut loc în sectorul Botanica din Chișinău, în jurul orei 2:00.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰