Diaspora schimbă legea după haosul de la vot
O nouă generaţie de votanţi în ţară, dar şi în străinătate. Românii din diaspora s-au mobilizat ca niciodată, iar ministerul de Externe a recunoscut că autorităţile au fost depăşite de situaţie. Aceeaşi imagine, cu şiruri nesfârşite şi oameni care nu mai apucă să voteze, am văzut şi la alte alegeri.
O nouă generaţie de votanţi în ţară, dar şi în străinătate. Românii din diaspora s-au mobilizat ca niciodată, iar ministerul de Externe a recunoscut că autorităţile au fost depăşite de situaţie. Aceeaşi imagine, cu şiruri nesfârşite şi oameni care nu mai apucă să voteze, am văzut şi la celalalte alegeri. Doar că abia acum se vorbeşte concret despre schimbarea legii. Iar toate partidele par să cadă de acord. Avem nevoie de introducerea votului electronic sau prin corespondenţă.
La ora 21, la închiderea urnelor, mii de oameni din diaspora nu apucaseră să voteze. În mulţimi, au apărut primele incidente violente.
Circa 370.000 de români din diaspora au votat la europarlamentare
În Olanda, la Haga, românii au sărit gardurile din curtea ambasadei şi au încercat să spargă uşa secţiei de vot. Poliţia a intervenit în forţă.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
A fost revoltă în toată Europa. Aproximativ 370 de mii de români au apucat să pună ştampila pe buletinele de vot. Pentru restul, lecţia de spirit civic a fost una dură.
În faţa consulatului din Munchen, un poliţist din forţele germane, născut în Braşov, le-a vorbit oamenilor în limba română.
În timp ce colegii lui au realizat cu garduri un perimetru care a fost considerat teritoriul consulatului.
Dar românii de acolo tot nu au putut să voteze. Aplicaţia prin care erau validate documentele de identitate a fost închisă la ora 9 fix.
Ministrul de Externe a recunoscut că situaţia a scăpat de sub control
După opt ore de stat la rând, o româncă stabilită în Norvegia a ratat votul în ultimul minut.
Conflictele din străinătate au avut un ecou puternic în ţară. Klaus Iohannis a criticat dur Guvernul pentru haosul de peste graniţe, în timp ce alianţa-surpriză a alegerilor, USR-Plus, a cerut demisia ministrului de Externe.
La ora 23, Teodor Meleşcanu recunoştea că situaţia a fost scăpată de sub control.
Românii din străinătate au putut vota la 441 de secţii de votare. Cu 25 mai multe faţă de alegerile parlamentare din 2016 şi un număr dublu faţă de europarlamentarele din 2014. Ministrul a explicat de ce nu au fost amenajat mai multe.
Astăzi, ministrul de Externe le-a cerut scuze românilor din diaspora şi le-a transmis, printr-un comunicat, că va lua măsuri după o analiză de amploare.
Tot el a anunţat că va spijini modificarea legii. Votul electronic sau cel prin corespondenţă ar putea fi soluţia.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰